Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ostani uz mene

Ostani uz mene

Ostani uz mene
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.04.2010.
  • Broj pregleda: 1.450
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U Hrvatskoj godišnje prema statistikama umre preko 50 000 osoba, od kojih velik broj bez adekvatne stručne pomoći. Prema nekim procjenama, godišnje palijativnu skrb treba preko 30 000 ljudi, a dobije je njih dvjestotinjak.

Palijativna medicina je potpuna skrb o bolesniku oboljelom od neizlječive bolesti, čija bolest ne odgovara na preventivnu i kurativnu terapiju. Ipak, još uvijek nije prepoznata u hrvatskom sustavu zdravstvene zaštite. Pojam palijativne skrbi ušao je u Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Hrvatske još 2003. godine, no do danas nije osnovana niti jedna Ustanova za palijativnu skrb.

Danas su Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatski centar za palijativnu skrb u Novinarskom domu u Zagrebu predstavili humanitarnu akciju OSTANI UZ MENE, kojom se inicira osnivanje prve Ustanove za palijativnu medicinu u Hrvatskoj. Ovo je dosad najopsežnija humanitarna akcija s takvom namjenom u Hrvatskoj, a cilj joj je senzibilizirati javnost o problemima s kojima se suočavaju bolesnici oboljeli od neizlječivih bolesti te njihove obitelji i prijatelji. Humanitarna akcija provodit će se na nacionalnoj i regionalnoj razini, a predviđeno je i niz javnih događanja edukativnog karaktera u većim hrvatskim gradovima, koje će pratit i prodaja prigodnih artikala s informacijama o mogućnosti

uključenja u akciju, s ciljem skupljanja dostatnih financijskih sredstava za otvaranje prve Ustanove za palijativnu medicinu u Republici Hrvatskoj. Završetak akcije predviđen je za listopad povodom Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, održavanjem humanitarnog koncerta jedne od vodećih domaćih zvijezda glazbene scene - Tonija Cetinskog, koji se u akciju uključio kao glazbeni promotor.

 Aktivnije uključenje Hrvatske u međunarodne organizacije i aktivnosti te inicijativa za stvaranje Nacionalne deklaracije o palijativnoj medicini također su neki od ciljeva akcije o kojima je govorio doc. dr. sc. Veljko Đorđević iz Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

„Sustav palijativne skrbi prihvaćen je u 120 zemalja diljem svijeta, i nesumnjivo je potreban i u Hrvatskoj. Ovaj tip skrbi obuhvaća sve bolesničke i dobne skupine, što ga čini važnim za cijeli niz subjekata. Osim zdravstvenih institucija, njime bi se trebali pozabaviti i predstavnici javnog sektora i nevladinih organizacija" - poručio je Đorđević.

Sustav palijativne medicine u Hrvatskoj je u povojima. Osim stalnih financijskih problema, koji priječe razvoj palijativne skrbi, problemi se kriju i u slaboj upoznatosti javnosti, koja u mnogim slučajevima nije niti svjesna postojanja ove grane medicine koja može znatno pomoći oboljelima od neizlječivih bolesti da i zadnje dane života provedu dostojno. Ovom se akcijom nastoji pronaći odgovarajući pristup ne samo prema oboljelima i njihovim bližnjima, nego i prema odgovornim institucijama i svim građanima Republike Hrvatske, koji su se u nekom trenutku suočili, ili bi se mogli suočiti s potrebom za palijativnom skrbi.

Više o projektu pročitajte ovdje www.ostaniuzmene.com

Komentari

Najčitanije zanimljivosti