Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Osteoporoza u Hrvata

Osteoporoza u Hrvata

Osteoporoza u Hrvata
  • Objavljeno: Srijeda, 16.07.2008.
  • Broj pregleda: 1.241
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osteoporoza, nazivana i "tiha epidemija", često je neprepoznata jer svega 20% bolesnika se liječi u najrazvijenijim zemljama svijeta, a gotovo 70% ima prijelome kralježaka za koje nije znalo. Rizik od osteoporotičnog prijeloma ima 40% žena i 13% muškaraca. U Europi se svakih 30 sekundi dogodi jedan osteoporotični prijelom kuka, odnosno 2663 tijekom jednog dana, a pretpostavlja se da će se taj broj udvostručiti u slijedećih 50 godina.

U Hrvatskoj postoji samo manji broj bolesti s registrima, smatra se da 15% postmenopauzalnih žena (130.000) ima osteoporozu, a 30% (260.000) ima osteopeniju. Ugrožena je ženska populacija u postmenopauzi, no sve je više podataka o osteoporozi u muškaraca i danas se smatra da oni čine 30% bolesnika s osteoporozom te se ukupno smatra da u Hrvatskoj ima 200.000 bolesnika s osteoporozom i 400.000 s osteopenijom.

Koliko su bolesnici u Hrvatskoj informirani o načinima liječenja pokušalo se utvrditi putem ankete koja se provodila tijekom kampanje "Uspješnije liječenje osteoporoze je i moj izbor", Hrvatskog društva za osteoporozu i agencije Puls.

Preliminarni rezultati pokazuju da čak 84% ispitanika nije upoznato o svim mogućnostima liječenja osteoporoze. Također čak 62 posto ispitanika nije u potpunosti upoznato s osteoporozom od strane svog liječnika. Napori Hrvatskog društva za osteoporozu prepoznati su u većim gradovima jer više od polovine ispitanika (59%) upoznato je s aktivnostima HDO-a te ih koristi kao izvor informacija o svojoj bolesti.

Uz edukaciju specijalista koji se bave osteoporozom, dijeljenjem edukativnog materijala za pacijente i izravnim mjerenjem gustoće kosti građani su imali priliku razgovarati s liječnikom koji im je dao stručni savjet uvidom u njihove nalaze. Društvo ukazuje na nove mogućnosti antiresorptivnih lijekova za osteoporozu kojima se vrlo brzo, učinkovito i uspješnije liječi, značajno smanjuje rizik od prijeloma kralježnice i kuka (40-60%) te dugoročno popravlja kvaliteta kosti, uz smanjenje invalidnosti i smrtnosti od komplikacija osteoporoze tj. osteoporotičnih prijeloma.

Danas u liječenju osteoporoze bisfosfonati predstavljaju zlatni standard te se njima liječi 88% bolesnika. Prema prospektivnim kliničkim istraživanjima (medicina zasnovana na dokazima) postoje značajne razlike među bisfosfonatima, osobito među lijekovima za liječenje osteoporoze, stoga su pravilna obrada pacijenata i dobro poznavanje prednosti i nedostataka lijekova osnova za uspješnije liječenje, a pacijenti pokazuju interes da čim više znaju i aktivno sudjeluju u liječenju vlastite bolesti.

Prema mišljenju mr. sc. Zlatka Giljevića, KBC Zagreb, postoji značajna razlika u dokazima terapijske učinkovitosti prema mjestu djelovanja, podnošljivosti, brzini i jačini antiresorptivnog djelovanja. Slično kao i u nekim istraživanjima zemalja europske zajednice, pacijenti su značajno češće izabirali lijek koji ima pouzdanije dokaze o učinkovitosti, u odnosu na način primjene. Kod izbora lijeka pacijentima je bilo vrlo važno da lijek djeluje brzo i da djelotvorno smanjuje rizik od prijeloma kralježnice i kuka. Osobito liječnici moraju biti odgovorni, poznavati sve prednosti i nedostatke pojedinih lijekova, kako bi svom pacijentu ponudili najbolji mogući izbor.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti