Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Otkriven centar u mozgu odgovoran za 3D percepciju

Otkriven centar u mozgu odgovoran za 3D percepciju

Otkriven centar u mozgu odgovoran za 3D percepciju
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.08.2009.
  • Broj pregleda: 1.358
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Izbjegavanje udarca ili bačenog koplja od ljudskog mozga zahtijeva sposobnost obrade 3D pokreta, a percepcija trodimenzionalnog objekta u kretanju ključna je za opstanak. S druge strane, dovela je i do mnogih zabavnih 3D filmova. Video!

Neuroznanstvenici sa Sveučilišta u Texasu su pomoću posebno razvijenog računalnog programa i fMRI uređaja (funkcionalne magnetske rezonancije) koji skenira mozak otkrili gdje i kako mozak obrađuje 3D pokrete.

To se događa u području mozga iza ušiju za koje se dugo mislilo da je odgovorno za obradu dvodimenzionalnih kretnji (gore, dolje, lijevo i desno). Područje poznato kao MT+ je toliko dobro proučeno da su znanstvenici dosad smatrali da se 3D pokreti zasigurno negdje drugdje obrađuju.

"Naše je istraživanje pokazalo da smo velik broj važnih fukcija povezanih s percepcijom 3D pokreta u području MT+ regije ranije možda previdjeli. S obzirom na to koliko mnogo već znamo o regiji, naše istraživanje pruža jake dokaze o tome kako mozak obrađuje 3D kretnje", izjavio je Alexander Huk, profesor neurobiologije i jedan od autora studije.

Za potrebe studije, Huk je sa suradnicima proučavao mozgove ljudi dok su gledali 3D vizualizacije za vrijeme nepokretnog ležanja od jednog do dva sata u MRI uređaju opremljenom prilagođenim sustavom stereovizualnih projekcija.

Skeniranje MRI uređajem otkrilo je da je područje MT+ imalo intenzivnu živčanu aktivnost kad su sudionici percipirali objekte (u ovom slučaju, male točke) koje se kreću prema i od njihovih očiju.

Test je otkrio i kako MT+ područje obrađuje 3D kretnje: simultano prevodi dva tipa signala koji dolaze od objekata u kretanju. Dolazi do nepodudarnosti između onoga što vide lijevo i desno oko, što se naziva binokularnim disparitetom (što lako možete provjeriti tako da naizmjence zaklapate lijevo pa desno oko - primjetit ćete da se čini kao da se objekti pomiču).

U slučaju objekata u kretanju, mozak izračunava promjenu u ovoj nepodudarnosti u vremenu. U isto vrijeme, objekt koji direktno ubrzava prema očima kretat će se preko mrežnice lijevog oka s desna nalijevo, a preko mrežnice desnog oka s lijeva nadesno.

"Mozak koristi oba ova načina za zbrajanje 3D kretnje, a pritom traži promjenu u položaju tijekom vremena, te vidi nasuprotne kretnje koje padaju na dvije mrežnice. Obrada  podataka se u konačnici događa u regiji MT+", dodaje Huk.

"Koga briga ako se tigar ili koplje pokreću s lijeva nadesno? Za nas je najvažnije ono što se kreće direktno prema nama. Sada napokon počinjemo razumjeti gdje se obrada takvih pokreta događa u mozgu", komentirao je Lawrence Cormack, profesor psihologije.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti