Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Otkrivena nova štetna masna stanica

Otkrivena nova štetna masna stanica

Otkrivena nova štetna masna stanica
  • Objavljeno: Srijeda, 04.08.2010.
  • Broj pregleda: 1.189
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kao da masnoća nije dovoljno problematična, ukazao nam je istraživački tim s Medicinskog fakulteta u Coloradu koji je otkrio novu vrstu masnih stanica s potencijalno štetnim osobinama.

Nove masne stanice nastaju iz matičnih stanica u koštanoj srži te putuju kroz krvotok u masno tkivo. Istraživanje je također otkrilo da nove masne stanice muški i ženski ispitanici akumuliraju drugačije. Istraživanje će također možda pomoći objasniti vezu između vrsta pretilosti i srčanih i drugih bolesti.

Istraživanje su vodili dr. Dwight J. Klemm i dr. Susan M. Majka, a objavljeno je od strane Akademije za znanost Sjedinjenih Američkih Država.

„Naši rezultati su objasnili zašto je nakupljanje masnoća na određenim lokacijama u tijelu štetno za zdravlje", rekao je Klemm.

Prema Majki, istraživanje „može prepoznati načine kako spriječiti negativne posljedice kada osobe postaju starije ili dobivaju na težini."

Tijelo pohranjuje energiju u masnoći (u bijelim ili smeđim stanicama). Ali s vremenom previše masnoće može uzrokovati zdravstvene probleme.

U prošlim su istraživanjima na Sveučilištu u Coloradu istraživači pronašli vezu kod određenih masnih stanica i koštane srži. A činilo se da je jedan tip matičnih stanica (hematopoetske stanice) odlazio u krvotok i smještao se negdje drugdje.

Posljednje istraživanje, koje je koristilo laboratorijske miševe, ali se odnosi i na ljude, potvrđuje prošlo istraživanje. Ono pokazuje da te matične stanice putuju kroz krvotok u masno tkivo i tamo su sklone akumuliranju u duboku abdominalnu masnoću, prvenstveno kod žena. Ovaj novi tip masnoće može utjecati na sposobnost tijela da raspolaže masnoćama i šećerima, a može prouzročiti i upalne probleme. Rezultati također pomažu objasniti zašto se masnoća u različitim dijelovima tijela ponaša drugačije.

Istraživački tim trenutno detaljno istražuje koje su prijetnje po zdravlje koje uzrokuju te masne stanice te traže načine kako zaustaviti nastanak i nakupljanje štetnih masnoća.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti