Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Otkrivena tajna mladosti

Otkrivena tajna mladosti

Otkrivena tajna mladosti
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.10.2009.
  • Broj pregleda: 557
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Izvor mladosti možda ipak postoji. Sugerira to studija s miševima i primatima kojima su uspjeli produžiti životni vijek i odgoditi uobičajene staračke boljke.

Ključ, za sad tek produžene mladosti leži u genetskoj manipulaciji koja oponaša zdravstvene koristi smanjenog unosa kalorija, što sugerira da starenje i staračke bolesti mogu biti spriječene.

Znanstvenici s Instituta za zdravo starenje na University College London (UCL) produžili su život miševima za 5 puta te smanjili sa starenjem povezane bolesti nakon što su genetički izmanipulirali životinje blokirajući proizvodnju proteina S6 Kinase 1 (S6K1).

Još od 1930-ih znanstvenici ukazuju da smanjeni unos kalorija za 30 posto kod miševa, štakora i primata može produžiti životni vijek za 40 posto i polučiti zdravstvene koristi kod testiranih životinja.

Blokirajući S6K1, koji je uključen na tjelesni odgovor na unos hrane slične koristi su portignute i bez smanjenog unosa kalorija, tvrdi se u studiji objavljenoj u američkom žurnalu Science.

UCL profesor Dominic Withers objašnjava:
"Miševi su živjeli duže i bili su vitkiji, aktivniji i općenito zdraviji nego oni u kontrolnoj grupi. Dodali smo im godine života i zdravlje."

"Sad smo iznenada daleko bliži liječenju starosti nego smo to mislili," rekao je David Gems koji je također bio uključen u istraživanje na UCL Institutu za zdravo starenje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti