Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Parovi bez djece ranije umiru?

Parovi bez djece ranije umiru?

Parovi bez djece ranije umiru?
  • Objavljeno: Utorak, 11.12.2012.
  • Broj pregleda: 400
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje znanstvenika iz Danske pokazuje da parovima bez djece prijeti preuranjena smrt, ali i da posvojenje djeteta može rizik od preuranjene smrti svesti na miminum.

Voditelj istraživanja prof. Esben Agerbo je sa svojim stručnim timom pregledao rezultate stope nataliteta i mortaliteta, broj posvojene djece kao i broj tretmana in vitro oplodnje u Danskoj od 1994. do 2008. godine.

U razdoblju od 1994. do 2005. godine je 21276 parova prolazilo kroz in vitro oplodnju, 15210 žena je rodilo djecu, dok su 1564 para posvojili dijete.

U Danskoj se veliki broj parova koji žele posvojiti dijete prvo podvrgnu tretmanima in vitro oplodnje.

Rezultati su pokazali da su posvojenja češća među parovima koji su financijski stabilni, a oni potom žive duže i imaju manji rizik od nastanka mentalnih poremećaja.

Iako se istraživanje kritizira jer nije dovoljno reprezentativno, stručnjaci ističu da je i više nego očito da djeca imaju pozitivan učinak na zdravlje roditelja.

Mentalni poremećaji su bili znatno češći kod osoba i parova koji nemaju djecu. Oni su također imali veći rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava i raka, zbog čega može doći do preuranjene smrti. Rezultati su pokazali da parovi koji posvoje dijete imaju rizik od nastanka preuranjene smrti za čak 50% manji.

Znanstvenici ističu da razlog može biti neodgovorno ponašanje, konzumiranje droga, pretjerano konzumiranje alkohola, pušenje i depresija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti