Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pedometar potiče na kretanje

Pedometar potiče na kretanje

Pedometar potiče na kretanje
  • Objavljeno: Subota, 08.06.2013.
  • Broj pregleda: 392
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pedometar, odnosno brojač koraka, mjeri dnevnu fizičku aktivnost i na taj način potiče na kretanje, pokazalo je novo istraživanje američkih znanstvenika.

Ustanovili su da je pedometar izrazito učinkovit kod osoba koje imaju sjedilački tip posla. Pristupačni su, dugotrajni, ali i djelotvorni.

"Čak i ako netko vježba 30 minuta dnevno, činjenica da je ostatak dana proveo sjedeći negativno utječe na zdravlje", izjavio je voditelj istraživanja prof. Saurabh Thosar.

4 muškarca i 22 žene dobi od 20 do 66 godina su sudjelovali u istraživanju koje je trajalo 12 tjedana. Kako bi mjerili fizičku aktivnost, nosili su pedometar svaki dan.

Postoje tipovi pedometara koji se mogu spojiti s računalima kako bi dobivali detaljnije informacije o potrošnji kalorija.

Sudionici u ovom istraživanju su nosili takvu vrstu pedometra na nogama. Tijekom razdoblja kada  nisu bili zabilježeni nikakvi koraci, bili su primorani na kretanje.

Tijekom istraživanja se pokazalo da su sudionici aktivniji ako nose pedometar, što je rezultiralo mršavljenjem.

"Ovo je vrlo jednostavan način povećanja razine kretanja", dodao je prof. Thosar te istaknuo kako "neke osobe se više kreću ako im je svaki korak zabilježen i točno znaju koliko kalorija su potrošili i unijeli."

Rezultati istraživanja su preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika, prenosi WebMD.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti