Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pesimisti žive duže?

Pesimisti žive duže?

Pesimisti žive duže?
  • Objavljeno: Petak, 01.03.2013.
  • Broj pregleda: 476
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Starije osobe koje imaju negativne misli i boje se budućnosti žive duže u odnosu na one koji su pozitivni i nemaju strah od budućnosti, otkrivaju američki znanstvenici.

U istraživanju je sudjelovalo 40000 osoba različitih dobnih skupina koji su ocijenili kvalitetu života i predvidjeli kvalitetu idućih nekoliko godina života. Sudionici su bili podijeljeni u 3 dobne skupine, od 18 do 39, od 40 do 64 i od 65 pa nadalje.

Voditelj istraživanja prof. Frieder R. Lang je izjavio kako "optimizam u predviđanju budućnosti može biti povod rizičnom ponašanju i uzrok smrti."

Čak 43% sudionika u najstarijoj dobnoj skupini ima negativno mišljenje o vlastitoj budućnosti. Njih 25% je budućnost predvidjelo objektivno, a 32% s prekomjernom razinom optimizma.

Starije osobe koje su pesimistično predviđale budućnost su bile realnije i njihova predviđanja su ih potaknula na usvajanje zdravijih životnih navika i veći oprez.

Optimistične osobe u najstarijoj dobnoj skupini su imale za čak 10% veći rizik od nastanka prijevremene smrti. Optimistične osobe u najmlađoj dobnoj skupini su bile previše optimističe u očekivanju uspjeha nakon školovanja.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu American Psychological Association upućuje na to da misli i stav uistinu mogu utjecati na kvalitetu, ali i duljinu života.

Kao najjednostavniji primjer dobrog pesimizma i lošeg optimizma navode osobu ograničene mogućnosti kretanja koja je uvjerena da će pasti ako krene niz stepenice (pesimizam) i osobu istog stanja koja je uvjerena da će se bez poteškoća spustiti niz stepenice (optimizam). Koja osoba ima veću vjerojatnost od nastanka prijeloma pa čak i prijevremene smrti? U ovom slučaju nije teško zaključiti da je to optimistična osoba.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti