Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pilule s niskom dozom hormona uzrokuju bol tijekom seksa?

Pilule s niskom dozom hormona uzrokuju bol tijekom seksa?

Pilule s niskom dozom hormona uzrokuju bol tijekom seksa?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.05.2013.
  • Broj pregleda: 527
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da žene koje uzimaju pilule s niskom dozom estrogena često osjećaju bol tijekom seksa, ali i orgazma.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 1000 žena, a pokazalo se da one koje uzimaju pilule s niskom dozom estrogena češće osjećaju bol tijekom seksa i orgazma.

"Ovo istraživanje nam iznova potvrđuje da ista vrsta pilule ne mora nužno biti dobra za sve žene", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Nirit Rosenblum.

Kako bi se uvjerila u točnost rezultata, dr. Rosenblum je uspoređivala simptome, naročito bol, kod žena koje uzimaju pilule s niskom dozom estrogena i onih koje uzimaju pilule s višom dozom estrogena.

Pilule koje sadrže manje od 20 mikrograma estrogena se smatraju pilulama s niskom dozom estrogena, dok one koje sadrže 20 ili više mikrograma estrogena se smatraju standardnima, odnosno normalnima.

Istraživanje je provedeno na 932 žene u dobi od 18 do 39 godina. Žene koje su imale povijest stanja kao što su bolovi u zdjelici, endometrioza, kao i žene koje su bile ili jesu trudne, nisu sudjelovale u istraživanju.

Žene su ispunjavale anketu koja je sadržavala pitanja o vrsti kontracepcije i pilula, ali i simptoma, među kojima je bila i bol tijekom seksa i orgazma. Od 327 žena, koje uzimaju pilule, oko 50% njih je uzimalo pilule s niskom dozom estrogena.

27% žena, koje uzimaju pilule s niskom dozom estrogena je izjavilo da osjećaju bol tijekom seksa, u usporedbi sa 17.5% žena, koje uzimaju standardne pilule.

Što se tiče boli tijekom orgazma i nakon seksa, ona se čak dvostruko češće javlja kod žena koje uzimaju pilule s niskom dozom estrogena.

Žene, koje osjećaju bol tijekom seksa od kada uzimaju pilule, se trebaju posavjetovati s ginekologom kako bi zamijenio vrstu pilula koje uzimaju. Ipak, neka istraživanja su pokazala da pilule s većom dozom estrogena nose i više rizika, naročito od nastanka krvnih ugrušaka, stoga je svakako potrebno razmotriti sve prednosti i nedostatke.

Podaci i zaključci ovog istraživanja se trebaju smatrati preliminarnima dok se ne provede ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika, prenosi EverydayHealth.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti