Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pljuskanje i nasilje

Pljuskanje i nasilje

Pljuskanje i nasilje
  • Objavljeno: Petak, 05.09.2008.
  • Broj pregleda: 489
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U usporedbi s majkama koje ne pljuskaju svoju djecu, majke koje su to činile unatrag godinu dana imaju tri puta veće izglede da će upotrijebiti strože načine kažnjavanja. Navedeno je u zaključku nove studije iz Injury Prevention Center na University of North Carolina, Chapel Hill.

I dodatno, povećavanje učestalosti pljuskanja povezano je s izgledima zlostavljanja, i majke koje su prijavile da su za udaranje stražnjice koristile neki predmet, kao remen ili bič, imaju devet puta veće izglede da prijave nasilje, u usporedbi s majkama koje ne pljuskaju svoju djecu, rekao je vodeći autor dr. Adam J. Zolotor, docent na odjelu obiteljske medicine.

Istraživači su tijekom 2002. godine telefonski ispitali 1 435 majki u Sjevernoj i Južnoj Karolini u Sjedinjenim Američkim Državama i otkrili su da je 45% njih izjavilo kako su pljuskale svoju djecu, same ili i njihovi partneri, i 25% ih je prijavilo da su koristile neki objekt za pljuskanje po stražnjici. Okrutniji načini fizičkog kažnjavanja sastajali su se, u skladu s definicijom fizičkog zlostavljanja, uključujući radnje kao mlaćenje, paljenje, šutanje, udaranje s nekim objektom, ili trešnje djeteta mlađeg od 2 godine, i bile su prijavljenje kod 4%.

Studija je pronašla da je i dok je bilo koje pljuskanje povezano s povišenim rizikom od zlostavljanja, udaranje s nekim predmetom izraženo povezano sa zlostavljanjem. Među majkama koje nisu pljuskale svoju djecu, samo 2% ih je prijavilo fizički pogrdno kažnjavanje, u usporedbi sa 6% majki koje su prijavile da su pljuskale svoju djecu, i 12% onih koje su ih udarale s predmetom.

Rezultati su objavljeni online i trebali bi biti objavljeni u papirnatom obliku u rujanskome izdanju časopisa American Journal of Preventive Medicine.

Studija prvi put do sada pokazuje da roditelji koji izvijeste o udaranju svoje djece objektom i roditelji koji često pljkuskaju djecu, skloniji su težem obliku kažnjavanja i nepromjenjivu fizičkom zlostavljanju.

Napori za smanjenje udaranja i pljuskanja djece kroz medije, edukacijske i zakonodavne mjere mogu pomoći u smanjenju fizičkog zlostavljanja djece, zaključili su dr. Zolotor i njegovi kolege.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti