Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Polovica Hrvatica nije nikad čula za kontracepciju!

Polovica Hrvatica nije nikad čula za kontracepciju!

Polovica Hrvatica nije nikad čula za kontracepciju!
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.05.2010.
  • Broj pregleda: 771
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Gotovo polovica žena u Hrvatskoj, iako ima redoviti spolni život, ne koristi ni jedno kontracepcijsko sredstvo i to ne zbog religijskih razloga, već zbog nedovoljne educiranosti koja rezultira neželjenim trudnoćama i pobačajima.

Ove podatke na skupu koji se održava povodom 50 godina pojave kontracepcijske pilule iznijela je doc. Dinka Pavičić Baldani iz Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Istraživanje koje je tijekom ožujka i travnja provela agencija Ipsos Puls na tisuću žena u dobi od 18 do 35 godina, pokazalo je da neko kontracepcijsko sredstvo stalno koristi samo 30 posto žena, dok ih polovica nikada nije ni pokušala koristiti.

Kao sredstvo planiranja obitelj i zaštite od neželjene trudnoće najčešće se koristi kondom (30 posto), pilula (16 posto) te prekinuti snošaj (12 posto), no žene koje koriste pilulu ističu da je uzimaju jer se radi o pouzdanoj metodi zaštite koja ne uzrokuje nuspojave.

Istraživanje je pokazalo da čak 78 posto hrvatskih žena zadovoljno svojim seksualnim životom, da prvi seksualni odnos imaju s prosječno 18 godina te da su u prosjeku imale 3,5 partnera i sedam spolnih odnosa u posljednjih mjesec dana.

Spontani prekid trudnoće imalo je 11 posto ispitanica, a šest posto namjerni.

Baldani ističe kako je vidljivo da su žene danas, u odnosu na slično istraživanja iz 2006., bolje informirane o kontracepciji te da im glavni izvori informacija više nisu prijateljice i časopisi već ginekolozi.

"Mnogi su mitovi raspršeni, poglavito oni koji se tiču utjecaja hormonskih kontraceptiva na tjelesnu težinu i kasniju plodnost. No žene još uvijek smatraju da je nakon dužeg korištenja pilule potrebno učiniti stanku što je medicinski neopravdano, budući da se u tom razdoblju događa najviše neplaniranih trudnoća", kazala je.

Dodala je da se danas zna da pilule utječu na smanjenje pojave raka jajnika i sluznice maternice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti