Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Posljedice potresa mozga

Posljedice potresa mozga

Posljedice potresa mozga
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.02.2009.
  • Broj pregleda: 4.291
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za 50 000 do 300 000 sportaša koji zadobiju potres mozga u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine, nova studija daje loše vijesti o njihovom mentalnom zdravlju u budućnosti, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

U prvoj studiji koja je promatrala dugotrajne učinke potresa mozga povezanog sa sportom, rezultati su pokazali da bivši sportaši koji su zadobili potres mozga su i nakon više od 30 godina i dalje imali problema s pamćenjem, usmjeravanjem pozornosti i pokretima.

Istraživači su uspoređivali 19 bivših sportaša u dobi od 50 do 60 godina koji su imali potrese mozga jedanput ili dva puta u ranoj odrasloj dobi s 21 bivšim sportašem iste dobi koji nisu imali u povijesti podatak o potresu mozga. Sudionici su bili podvrgnuti testovima koji su mjerili orijentaciju, pozornost, sjećanje, govor, sposobnost obavljanja zadataka, moždani odgovor i motoričku kontrolu.

Provjerite fascinantne činjenice koje nismo znali o mozgu!

U usporedbi sa sportašima koji nisu imali potres mozga u povijesti, oni koji su ga doživjeli imali su niže rezultate na stavkama kao što su pamćenje epizoda – ili sjećanje na prošle događaje – distraktibilnost, i brzina pokreta. Što je zanimljivo, prethodna istraživanja na kratkotrajne učinke potresa mozga nisu pokazala iste rezultate.

«Doima se kao da su se učinci potresa mozga pogoršali s procesom starenja», izjavio je za Ivanhoe vodeći autor studije Louis De Beaumont, apsolvent s Centre de recherche en neuropsychologie et cognition na Universite de Montreal, Quebec, Canada.

De Beaumont je izjavio da planira pratiti sudionike studije tražeći znakove Alzheimerove bolesti kada budu u sedamdestim godinama.
«Pamćenje je najčešći simptom koji smo vidjeli kod ljudi koji eventualno razviju Alzheimerovu bolest,» izjavio je DeBeaumont. «Činjenica je da smo pronašli neke deficite u pamćenju koji su vrlo važni». Studija je objavljena u siječnju 2009. godine u časopisu «Brain».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti