Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Povrćem i voćem do optimizma?

Povrćem i voćem do optimizma?

Povrćem i voćem do optimizma?
  • Objavljeno: Petak, 18.01.2013.
  • Broj pregleda: 1.028
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osobe koje jedu puno voća i povrća pokazuju veću razinu optimizma, otkrivaju američki znanstvenici sa Sveučilišta Harvard.

Znanstvenici su ustanovili da optimisti imaju veću razinu karotenoida u krvi. Karotenoidi su spojevi s antioksidativnim djelovanjem koji se nalaze u narančastom voću i povrću, kao i u zelenom lisnatom povrću.

Voditeljica istraživanja prof. Julia Boehm je izjavila kako "rezultati našeg istraživanja pokazuju da optimistični ljudi imaju veću razinu karotenoida u krvi", prenosi DailyMail.

"Ovo je prvo istraživanje koje je proučavalo vezu između optimizma i razine karotenoida u krvi", dodala je prof. Boehm.

Znanstvenici su uzeli uzorke krvi od čak 1000 muškaraca i žena u dobi od 25 do 74 godine. Sudionici su ispunjavali upitnik koji se sastojao od pitanja o njihovom životnom stilu i stavu.

Prema rezultatima istraživanja trebali bismo jesti najmanje 3 porcije voća i povrća dnevno. Naime, sudionici, koji su jeli 2 ili manje porcija, su pokazali manju razinu optimizma, u odnosu na one koji su jeli 3 ili više porcija voća i povrća dnevno.

Iako znanstvenicima nije u potpunosti jasan odnos između karotenoida i razine optimizma, ističu da je moguće da optimisti općenito jedu više voća i povrća od pesimista, stoga je razina karotenoida u njihovoj krvi viša.

Nakon što su u obzir uzeli i ostale životne navike (tjelesna aktivnost, pušenje i slično) veza između razine karotenoida i optimizma je i dalje bila jasna.

Znanstvenici planiraju provesti detaljnije istraživanje, a do tada preporučuju ono što svi već znamo - jedite što više voća i povrća!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti