Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prejedanje u genima

Prejedanje u genima

Prejedanje u genima
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.02.2009.
  • Broj pregleda: 979
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prejedanje je u genima kod neke djece, prema rezultatima studije.

Kada se radi o kolačima, neka djeca si stvarno ne mogu pomoći - izvijestili su istraživači iz Velike Britanije.
U pokusu istraživači su ponudili tanjur s kolačima 131-om djetetu u dobi od 4 do 5 godina nakon što su pojeli obrok.

Pronašli su da su djeca koja su jela više kolača imala veću sklonost imati određene varijacije FTO gena, gena koji je povezan s većom veličinom tijela, što upućuje na to da su neka prejedanja genski programirana.

«Ovo nam istraživanje.. govori više o tome kako su neka djece osjetljivija na signale u svojim tijelima koji ih ohrabruju da jedu kada su već siti više u odnosu na druge.», izjavila je Jane Wardle s University College, London, koja je vodila studiju.

«Poznavanje toga kako geni rade prvi je korak u minimiziranju tih negativnih učinaka,» istaknula je u svojoj izjavi.
Debljina, koja povećava rizik od bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i problemi sa srcem, postala je globalni problem u porastu s ljudima koji sve manje vježbaju i više vodi sjedećem načinu života. 

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije debelih ljudi  diljem svijeta je oko 400 milijuna.
FTO gen je već dugo povezan s debljinom. Studije su pokazale da su ljudi s dvije godine «debele» verzije gena u prosjeku težili gotovo 3 kg više i imali su oko 70% veće izglede da će postati debeli nego oni s drugim verzijama.

Istraživači su također tražili genetičku povezanost između gena i zanimanja djece za vježbanje ali nisu ju pronašli, o čemu su izvijestili u časopisu «International Journal of Obesity».

«Nadamo se da će ovo istraživanje poboljšati naše razumijevanje uzroka debljine u djece tako da se mogu poduzeti bolje mjere za njezino smanjenje,» izjavila je Wardle

«Djeci s verzijama gena višeg rizika bi se moglo pomoći tako da roditelji učine svoj dio i ne drže izazovnu hranu kod kuće».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti