Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pretilost i rizik od pobačaja

Pretilost i rizik od pobačaja

Pretilost i rizik od pobačaja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.10.2008.
  • Broj pregleda: 698
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Čini se da prekomjerna debljina povećava rizik od pobačaja, prema preglednoj studiji objavljenoj u listopadskome izdanju časopisa ?Fertility and Sterility?.

?Pretilost je opisana kao nova svjetska epidemija i kako se učestalost pretilosti povećava, tako se povećava i broj žena u generativnoj dobi koje postaju debele i pretile.?, napisao je dr. Mostafa Metwally i njegovi kolege s University of Sheffield, Velika Britanija.

Istraživači su analizirali članke objavljene u medicinskim časopisima tijekom posljednjih nekoliko desetljeća da bi indentificirali studije koje su uspoređivale žene s normalnom tjelesnom masom i debele žene koje su pobacile. Glavna mjera rezultata bio je pobačaj prije 20. tjedna trudnoće.

16 studija bilo je uključeno u analizu. Rezultati su pokazali da debele i pretile žene imaju 67% veće izglede da dožive pobačaj u usporedbi sa ženama normalne tjelesne. Rizik je bio i viši među ženama koje su liječene zbog neplodnosti.

?Trenutni dokazi upućuju na to da debljina doista može povisiti rizik od pobačaja, i u općoj populaciji i vjerovatno i nakon liječenja neplodnosti?, napisali su Metwally i kolege. No ipak, ?dokazi nisu još konačni zbog prisutnih razlika među dostupnim studijama, i zbog nedostatka studija u specifičnim kategorijama liječenja.?, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti