Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Priroda potiče kreativnost

Priroda potiče kreativnost

Priroda potiče kreativnost
  • Objavljeno: Subota, 09.06.2012.
  • Broj pregleda: 692
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što više vremena provedete u prirodi, bit će vam veća razina kreativnosti, otkrivaju nam američki znanstvenici sa Sveučilišta Kansas.

Istraživanje, koje još uvijek nije objavljeno u znanstvenom časopisu, je vodila prof. Ruth Ann Atchley te je izjavila kako "boravak u prirodi ima odličan učinak na fizičko i psihičko zdravlje, a ovim istraživanjem smo ustanovili da potiče kreativnost", prenosi Yahoo.

Prof. Atchley je zajedno sa stručnim timom provela istraživanje u kojemu su dvije grupe od 60 sudionika ispunjavale test kreativnosti. Jedna grupa je ispunjavala prije, a druga nakon odlaska na planinarenje koje je trajalo 4 dana.

Druga grupa sudionika je test kreativnosti riješila 50% bolje od prve, što nam govori da priroda uistinju potiče kreativnost.

Prof. Atchley je dodala kako "priroda opušta, a dokazano je da jedino u opuštenom stanju kreativnost može doći do izražaja."

Priroda je mjesto gdje se naš  um može opustiti i odmoriti, a potom se oslobađaju razne ideje i misli. U modernom svijetu okruženi smo raznim izvorima stresa, koji utječu kognitivne funkcije kao što je kreativnost i dobro raspoloženje.

Nedavno istraživanje je pokazalo da priroda odlično djeluje na kognitivni sustav. Naime, dokazalo se da su studenti, koji provode više vremena u prirodi, boljeg raspoloženja te daju bolje rezultate na testovima pamćenja.

Ovo istraživanje nas podsjeća na važnost provođenja vremena na otvorenome. Stoga s vremena na vrijeme, isključite mobitele, ostavite računala i pođite u prirodu na opuštanje i odmor.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti