Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Privatni pacijenti državnih doktora postaju ilegalci

Privatni pacijenti državnih doktora postaju ilegalci

Privatni pacijenti državnih doktora postaju ilegalci
  • Objavljeno: Utorak, 01.02.2011.
  • Broj pregleda: 2.419
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bolnica mora sklopiti poslovni ugovor s privatnom ustanovom kojim se regulira koji liječnik radi i koliko je privatna ustanova obvezna javnoj ustanovi na račun toga platiti.

Od 1. veljače se počinju primjenjivati nova pravila i uvjeti pod kojima državni liječnici, dakle bolnički specijalisti, mogu izvan radnog vremena raditi u privatnoj praksi. Ministarstvo zdravstva je prvi put donijelo kriterije, temelj kojih je obavljeni rad u bolnici, međutim jučer je u Hrvatskoj teško bilo naći liječnika kojemu je ravnatelj potpisao dopusnicu i koji će od utorka legalno pregledavati privatne pacijente.

Panika zbog 'rupe'

Privatna praksa državnoga doktora od utorka, a vjerojatno i sljedećih nekoliko dana, može funkcionirati samo u ilegali. Liječnici se vjerojatno s time neće igrati, ali, kako nam je rekao jedan ugledni profesor, "rupa" bi mogla izazvati svojevrsnu paniku jer su po privatnim praksama pacijenti naručeni.

- Ne, još nisam potpisao ni jednu dopusnicu za rad izvan radnog vremena po novim pravilima. S klinika i zavoda očekujem zahtjeve liječnika koji se žele angažirati dodatno, ali treba vidjeti uklapaju li se u postavljene kriterije koji su jučer stigli iz HZZO-a - rekao nam je jučer ravnatelj zagrebačkog KBC-a akademik Željko Reiner. Kaže i to da 24 liječnika KBC-a Zagreb imaju dopusnicu čija je valjanost istekla jučer.

- Kako sam ikome išta mogao potpisati kada tek od jučer imamo podlogu s brojkama o obavljenom poslu. A liječnicima koji rade privatno poslao sam pred koji dan podsjetnik da im dopusnica vrijedi do 31. siječnja. Njih je tridesetak - kaže ravnatelj KB-a "Sveti Duh" dr. Miran Martinac. Prof. Zdenko Stanec, predstojnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu kirurgiju u KB-u "Dubrava", tvrdi da u bolnicu iz HZZO-a nije stigao nužan dokument da bi se uopće učinio prvi korak. Na pitanje hoće li u utorak poslijepodne ili idućih dana, bez nove dopusnice, raditi privatno kaže: - Ne znam, tražit ću tumačenje pravne službe! S te je klinike, od 7 liječnika, njih četvero radilo privatno. Po novome jedan otpada. Koji? U HZZO-u tumače, da ravnatelj nema diskrecijsko pravo odrediti polovinu najboljih liječnika. Rang-listu treba utvrditi prema evidenciji o tome koliko je liječnik obavio prvih pregleda, dijagnostičkih postupka, operacija.

Milinovićeve intervencije

Do polovice 2010. oko 1200 državnih liječnika radilo je i privatno. Kako je ministar Milinović prvo svima ukinuo dopusnice, pa potom vratio tu mogućnost, čekajući novi pravilnik, relativno je malo doktora dopusnice obnovilo.

Najprije se broji obavljeni rad u bolnici

Prema dostupnim podacima, internisti i ginekolozi u Vinogradskoj bolnici obavili su 21, odnosno 24 posto više posla od nacionalnog prosjeka. Internisti u "Svetomu Duhu" 20 posto su ispod, a ginekolozi 30 posto iznad nacionalnog prosjeka. Njihovi anesteziolozi uopće nemaju praznoga hoda. Lani su obavili čak 64 posto posla više od državnoga prosjeka. Anesteziolozi u Vinogradskoj su ispod prosjeka. Liječnici iz djelatnosti ispod prosjeka ne mogu raditi privatno. 

 

Komentari

Najčitanije zanimljivosti