Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Probiotici i Chronova bolest

Probiotici i Chronova bolest

Probiotici i Chronova bolest
  • Objavljeno: Petak, 31.10.2008.
  • Broj pregleda: 4.424
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Probiotici bi mogli pomoći u kontroli Chronove bolesti.

Francuski istraživači pronašli su da bakterije koje se normalno nalaze u crijevima imaju protu-upalna svojstva, ali one se nalaze u niskim koncentracijama kod pacijenata s kroničnom upalnom bolesti crijeva, Chronovom bolesti, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Provjerite što trebamo znati o probioticima!

Rani testovi upućuju na to da bi stanovnik crijeva Faecalibacterium prausnitzii mogao biti koristan u liječenju probitoicima kod Chronove bolesti. Istraživači su opisali svoje rezultate u Proceedings of the National Academy of Sciences Early Edition.

Dr. Philippe Langella, s National Institute for Agricultural Research, Jouy-en-Josas, i njegovi suradnici mjerili su razine bakterije F. prausnitzii u 21-og pacijenta koji su bili na operaciji zbog aktivne Chronove bolesti. Istraživači su uočili znatno sniženu količinu F. Prausnitzii u vrijeme operacije u onih pacijenata koji si imali povrat bolesti tijekom 6 mjeseci kasnije nego u onih koji su ostali u remisiji.

Tim je zatim izveo laboratorijske pokuse koji su pokazali da je F. Prausnitzii blokirao stvaranje upalnih čimbenika u stanicama krvi i stanicama crijeva.

Pripremite probiotski smoothie!

Nadalje, kod miševa sa stanjem sličnim Chronovoj bolesti, davanje F. Prausnitzii imalo je zaštitni učinak i dramatično se smanjio broj životinja koje su umrle.

Langellov tim zaključio je da je davanje F. Prausnitzii kandidat probiotičkih tvari za koji se čini da daje obećavajuću strategiju u liječenju Chronove bolesti.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti