Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Promjene mišljenja i lupus

Promjene mišljenja i lupus

Promjene mišljenja i lupus
  • Objavljeno: Utorak, 28.10.2008.
  • Broj pregleda: 2.173
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pacijenti s novodijagnosticiranim lupusom pokazuju oštećenja u više procesa mišljenja ili "kognitivnim? sposobnostima u usporedbi sa zdravim pojedincima, prema rezultatima objavljenim u časopisu "Journal of Rheumatology".

Lupus, stručnog naziva sistemski lupus eritematozus ili SLE, je kronična "autoimuna" bolest u kojoj imuni sustav može pomiješati zdrava i strana tkiva i ponekad napada oba. Poremećaj disproporcionalno pogađa žene. Ponekad se uočava s pojavom karakterističnog leptirastog osipa po licu.

To stanje može široko varirati u težini, očitovati se kao kožni osip i artritis ili uzrokovati oštećenja bubrega, srca, pluća i mozga u različitim stupnjevima. Lijeka nema.

Dr. Michelle Petri, s Johns Hopkins University, Baltimore i kolege usporedili su kognitivne sposobnosti 111 pacijenata kojima je nedavno dijagnosticiran SLE sa 79 normalnih kontrolih pojedinaca, a koristili su kompjutorizirani test koji procjenjuje brzinu i učinkovitost razmišljanja. SLE pacijenti imali su znatno niže rezultate od sudionika za usporedbu u više kognitivnih zadataka.

Daljnja analiza pokazala je da se to pogoršava, to jest mnogi su se rezultati pogoršali. Pacijenti s depresijom također su pokazali veća oštećenja nego oni bez depresije.

Nijedan lijek ili laboratorijski nalaz kod SLE-a nije bio povezan s kognitivnim sposobnostima, opisano je u izvještaju. Rezultati upućuju na to da i prije nego veliki simptomi postanu pristuni, SLE pacijenti mogu imati poremećaj mišljenja, zaključili su Petri i kolege., objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti