Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Propalo nam cjepivo vrijedno 15 milijuna kuna

Propalo nam cjepivo vrijedno 15 milijuna kuna

Propalo nam cjepivo vrijedno 15 milijuna kuna
  • Objavljeno: Utorak, 06.04.2010.
  • Broj pregleda: 486
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Od 340.000 doza cjepiva protiv pandemijskog virusa gripe tipa A H1N1, koliko ih je stiglo u Hrvatsku, potrošeno je samo dvadesetak tisuća doza. Cijepljeno je samo 0,4 posto stanovništva.

Ostatak od naručenih 1,5 milijuna doza ministar Darko Milinović otkazao je zbog premalenog zanimanja i jenjavanja pandemije, piše Večernji list. Cijepljeno je samo 0,4 posto stanovništva, pa tako i dalje više od 300.000 doza cjepiva neiskorišteno leži u skladištu Imunološkog zavoda u Zagrebu te će ih, prema svemu sudeći, morati uništiti jer im rok trajanja istječe u kolovozu.

Pandemijski virus gripe preboljelo je nešto više od 58 tisuća ljudi, što se ubraja u epidemije ne osobitih razmjera i intenziteta, a umrla je 31 osoba, koliko ih umre i od sezonske gripe. Razlika je ipak, što su ove sezone češće umirali mlađi pacijenti.

Većina se cijepila protiv sezonske koje nije ni bilo: Za razliku od pandemijskog cjepiva, koje su Hrvati bojkotirali, svih 600.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe potrošeno je u gotovo rekordnom vremenu. Dogodila se, dakle, rijetko viđena navala na sezonsko cjepivo – primilo ga je oko 13 % populacije – a epidemije sezonskog virusa nema niti će je biti. A za sljedeću sezonu stiže nova formula cjepiva... Tako 15-ak milijuna kuna trenutačno propada, a na zaštitu od "obične" gripe, koja nije ni stigla, HZZO je potrošio oko 25 milijuna.

"Doista apsurdno i naopako! Od gripe koja se nije ni pojavila zaštitilo se 30 puta više ljudi nego od epidemijske, a neki su pacijenti na respiratorima umirali!" rekao je epidemiolog HZJZ-a dr. Bernard Kaić. Napominje i da nema čvrstog objašnjenja ni znanstvenog dokaza zašto je novi virus A H1N1 potisnuo sezonski. Sezonski virus gripe A H3N2 i virus B tek su se sporadično pojavili u Europi.

Ameriku i neke europske zemlje novi je virus pogodio u dva vala, RH je prošao samo jedan i male su šanse da se na proljeće ili ljeto dogodi drugi. Ali, gotovo je sigurno da će virus svinjske gripe kao glavni virus gripe cirkulirati i u sljedećoj sezoni.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti