Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Provjera kostiju svakih 5 godina

Provjera kostiju svakih 5 godina

Provjera kostiju svakih 5 godina
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.08.2008.
  • Broj pregleda: 562
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Intervali od 5 godina su pogodni za ponovna testiranja gustoće kostiju, objavljeno je na stranicama ReutersHealth.

Ponavljano testiranje gustoće kostiju u ljudi srednje i starije dobi se može odgoditi na intervale do 5 godina ako pojedinci nemaju rizične faktore za gubitak kostiju, prema rezultatima studije provedene u Kanadi.

Dr. David Goltzman i njegovi kolege na Royal Victoria Hospital u Montrealu su pregledali razine promjene u mineralnoj gustoći kostiju (Bone Mineral Density, BMD) kao funkciju povezanu s dobi između slučajno odabranih uzoraka žena i muškaraca u dobi od 25 do 85 godina.

Rezultati su upućivali da između dobi od 25 i 40 godina, masa kostiju je relativno stabilna u žena. BMD počinje padati između 40 i 44. godine, s najvećim padom u dobi između 50 i 54 godine, što dalje prati usporeniji pad.

Gubitak kosti počinje ranije u muškaraca, izvijestili su istraživači, s stabilnim stupnjem pada koji je prvi uočen u dobi između 25 i 39 godina. Drugi stadij ubrzavanja gubitka kosti u području kuka se događa u starijoj dobi, s početkom nakon 70. godine u žena i nakon 65. godine u muškaraca.

"Iako trenutne preporuke stoje da bi se mjerenje gustoće kostiju trebalo ponavljati svakih 2 do 3 godine, naši podaci ukazuju da bi kod ove učestalosti testiranja, prosječna osoba imala promjene ispod granice pogreške.", čak i tijekom perioda vršnog pada gustoće kostiju, izjavuili su Goltzman i njegovi kolege.

Zbog navedenog oni preporučuju da bi ponavljanje mjerenja gustoće kostiju "moglo biti sigurno u intervalima svakih do 5 godina" ako se ne prati učinkovitost terapije za izgradnju kostiju ili postoje dodatni faktori rizika za gubitak kostiju, kao što je uzimanje steroida.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti