Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prvi međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Prvi međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Prvi međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju
  • Objavljeno: Petak, 13.11.2009.
  • Broj pregleda: 1.138
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prvi međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježit će se 17. studenoga u Europskom domu organizacijom predavanja za javnost

Prvi međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju (1st International Prematurity Awareness Day) obilježit će se u utorak 17. studenoga u Europskom domu, Jurišićeva 1/1 u Zagrebu u 12 sati organizacijom predavanja za javnost.

Pozivamo roditelje nedonoščadi te sve ostale zainteresirane građane da nam se pridruže na ovom javnom predavanju na kojemu će stručnjaci i roditelji govoriti o prijevremenim porodima te važnosti pravovremene edukacije o svim izazovima s kojima se susreću roditelji prijevremeno rođene djece te sama djeca. Na događanju će biti pokrenuta i inicijativa za osnivanjem prve udruge roditelja nedonoščadi u Bolnici „Sveti Duh" u Zagrebu budući da se u  Hrvatskoj godišnje rodi oko 2000 nedonoščadi.

Organizatori predavanja u Europskom domu su Centar dječjeg zdravlja i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju uz potporu Europske zaklade za brigu o novorođenoj djeci (European Foundation for the Care of Newborn Infants - EFCNI) koja je osnovana prošle godine kako bi pridonijela dugoročnom unaprjeđenju skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu.

Program predavanja:

12,00 - 12,05 sati

Predstavljanje Dana svjesnosti o prijevremenom rođenju (Doc.dr.sc. Milivoj Jovančević)

12,05 -12,20 sati

Nedonošenost - stručni, pravni i etički aspekti (Prim.dr.sc. Milan Stanojević)

12,20 - 12,35 sati

Roditeljstvo nedonošenog djeteta (Jasminka Mužinić Sabol, psihologinja)

12,35 - 12,50 sati

Primjer dobre prakse - kako smo uveli zaštitu protiv respiratornog sincicijskog virusa? (Doc.dr.sc. Milivoj Jovančević)

12,50 -13,05 sati

Problemi nedonošene djece pri ostvarenju prava iz domene socijalne skrbi (Dr. Andrea Kostinčer Pojić)

13,05 - 13,30 sati

Rasprava i prijedlozi

Dijete se smatra nedonoščetom ako je došlo na svijet prije navršenih 37 tjedana trudnoće. Prijevremeno rođena djeca mogu imati različite zdravstvene probleme koji su veći i učestaliji što je trudnoća kraće trajala. Svijest javnosti o dugoročnim problemima i posljedicama s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji izuzetno je niska. Stoga je cilj obilježavanja Prvog međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju osigurati da nedonoščad i njihove majke i očevi dobiju pozornost kakvu i zaslužuju.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti