Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Punašnije mlade žene žive kraće

Punašnije mlade žene žive kraće

Punašnije mlade žene žive kraće
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.10.2009.
  • Broj pregleda: 664
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za svaki dodatni kilogram tjelesne mase koji dobijete nakon navršene 18. godine života šanse da zdravi dočekate starost opadaju za 5 posto.

Žene koje se udebljaju u ranim desetljećima zrelosti, u usporedbi s vitkim vršnjakinjama, smanjuju šansu da u dobrom zdravlju dožive starost.

Više od 17.000 Amerikanki učestvovalo je u dugogodišnjoj studiji ( uključene su oko 50-te dok nisu navršile barem 70 godina ) tijekom koje su svake 2 godine dolazile na kontrolu zdravstvenog stanja, objavljeno je u British Medical Journalu (BMJ).

Što su se žene više debljale to su bile manje šanse "zdravog života u starosti" - što znači da ne bi trebale imati ni jednu od 11 raširenih kroničnih bolesti ili značajnih mentalnih problema u dobi od 70 i više godina.

Od sudionica istraživanja koje su navršile 70 godina, njih 1.686 (9,8 posto) prošlo je kriterij zdrave starosti. Većina iz ove najzdravije grupe je održala stabilnu i umjerenu tjelesnu težinu, koju određuje indeks tjelesne mase (BMI).

Tri četvrtine ovih zdravih starica ili nikad nije pušilo ili je prestalo u srednjim godinama.

Nakon što su u obzir uzeli niz drugih faktora uočeno je da svako povišenje jedinice BMI indeksa tjelesne mase od početka studije dok su žene bile u 50-ima povezano s 12 posto manjom šansom da će dočekati zdravu starost.

Još je upečatljivi bio utjecaj dodatne kilaže koji se skuplja u ranoj zreloj dobi. Za svaki dodatni kilogram tjelesne mase koji dobijemo nakon navršene 18. godine života šanse da zdravi dočekamo starost opadaju za 5 posto.

Žene koje su s 18 godina bile deblje i do srednjih godina dobile dodatnih 10 kilograma ili više imale su 82 posto manje šansi da u starijoj dobi zadrže dobro zdravlje.

Ranija švedska studija, također objavljena u BMJ u veljači ukazala je da suvišni kilogrami koji još uvijek ne donose pretilost povisuju rizik od prerane smrti za jednu trećinu - jednako kao i pušenje 10 cigareta na dan.

Klinički pretili do 18 godine udvostručuju rizik od prerane smrti, a ako uz to i puše izgledi za život nakon 50-te se značajnije smanjuju.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti