Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pušenje i rak debelog crijeva

Pušenje i rak debelog crijeva

Pušenje i rak debelog crijeva
  • Objavljeno: Subota, 27.12.2008.
  • Broj pregleda: 1.152
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pušenje je povezano s kolorektalnim karcinomom.

Već je godinama poznato da je pušenje povezano s povišenim rizikom od raka pluća, a sada su istraživači otkrili da je odgovorno i za povišen rizik od kolorektalnog karcinoma, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Duhan je sam bio odgovoran za oko 5,4 milijuna smrtnih slučajeva samo u 2005. godini, no i dalje ima, prema procjenama, oko 1,3 bilijuna pušača diljem Svijeta. Istraživači na European Institute of Oncology proveli su meta-analizu 106 studija koje su uključivale gotovo 40000 novih slučajeva kolorektalnog karcinoma da bi utvrdili postoji li njegova povezanost s pušenjem.

Pronašli su da je pušenje povezano s povišenjem rizika za 18% od razvoja kolorektalnog karcinoma. No ipak, povezanost je bila statistički značajna samo nakon 30 godina pušenja. Pušači su imali i 25% viši rizik od umiranja od kolorektalnog karcinoma u usporedbi s onima koji ne puše. Rizik od smrti bio je viši s većim brojem popušenih cigareta na dan tijekom dužeg razdoblja.

«Smatramo da je pušenje važan čimbenik koji bi se trebao razmotriti kada se odlučuje o tome u kojoj dobi treba početi probir na kolorektalni karcinom, ili sa smanjenjem dobi kod pušača ili povećanjem dobi kod nepušača.», izjavili su autori studije koja je objavljena u časopisu «The Journal of the American Medical Association».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti