Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pušenje za vrijeme trudnoće utječe na koordinaciju djeteta

Pušenje za vrijeme trudnoće utječe na koordinaciju djeteta

Pušenje za vrijeme trudnoće utječe na koordinaciju djeteta
  • Objavljeno: Petak, 24.09.2010.
  • Broj pregleda: 1.747
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prema najnovijem istraživanju, žene koje puše tijekom trudnoće izlažu se velikoj opasnosti koja može negativno utjecati na koordinaciju i fizičku kontrolu njihove buduće djece.

Štoviše, otkriveno je da se na sposobnosti dječaka utječe u većoj mjeri nego kod djevojaka, dodaje profesor Scott Montgomery.

Postoji veza između nikotina i testosterona. Nikotin može utjecati na razvoj mozga, a ima posebnu interakciju s testosteronom, osobito tijekom fetalne faze, a to čini dječake ekstra osjetljivijima na izloženost nikotinu tijekom te faze, objašnjava Matz Larsson.

Rezultati se temelje na proučavanju na više od 13.000 djece. Djeca su sva rođena u Velikoj Britaniji u istom tjednu tijekom ožujka 1958. godine, te su praćena cijeli život. Navike pušenja njihovih majki tijekom trudnoće su također zabilježena.

U dobi od jedanaest godina, djeca su testirana u školi u smislu fizičke kontrole i koordinacije. Imali su vremenski ograničene zadatke koje su morali obavljati s obje ruke u isto vrijeme.

Djeca majki koje su pušile najmanje devet cigareta dnevno tijekom trudnoće imali su veće poteškoće sa zadatcima, posebno kada su koristili ne-dominantnu ruku, koja je za većinu nas lijeva ruka.

Naši nalazi sugeriraju da žene koje puše tijekom trudnoće izlažu opasnosti motoričke sposobnosti svojeg djeteta. Postoji u biti nekoliko razloga iza svega ovoga. Nikotin je u interakciji s acetilkolinom, a on je važan neurotransmiter kada se mozak razvija tijekom fetalne faze. No to također može biti i slučaj da majčino pušenje dovodi do oblika fetalne pothranjenosti, objašnjava Matz Larsson.

Vjerujemo da je to zanimljivo istraživanje jer se temelji na fizikalnim testovima, a ne kognitivnima, koji ovise, na primjer, o elementima učenja. To čini naše rezultate manje osjetljivima na utjecaje društvenih i ekonomskih čimbenika. Ostali čimbenici povezani s majčinim pušenjem još uvijek mogu utjecati na rezultat, no razlika u motoričkim sposobnostima je ostala i nakon provjere za takve čimbenike, dodaje Montgomery.

Ovi rezultati također nam pomažu da bolje razumijemo zašto su neurološke funkcije u djetinjstvu povezane s nepovoljnim zdravstvenim ishodima u kasnijem životu, kao što su pretilost i dijabetes tipa 2, a oni su također povezani s pušenjem majki za vrijeme trudnoće. Osim toga, važno je uzeti u obzir čak i neznatna oštećenja u djetinjstvu. Vrlo često se mogu povezati s ubrzanim opadanjem motoričkih funkcija i općenito zdravlja u kasnijem životu, zaključuje Scott Montgomery.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti