Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Rad s biljkama ima pozitivan učinak na zdravlje

Rad s biljkama ima pozitivan učinak na zdravlje

Rad s biljkama ima pozitivan učinak na zdravlje
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.08.2010.
  • Broj pregleda: 548
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znamo li zbog čega mnogi ljudi nakon posla, iz hobija, rade u vrtu ili njeguju svoje biljke u sobnim teglama? Privlači li osjećaj smirenja, promatranja prirodnih boja ili neizostavni optimizam kad se slobodno prepusti biljkama?

Pružite priliku sebi i ovdje ispričajte, čitajte i naučite iskustva drugih o vrtlarenju.

Zašto su vrtne aktivnosti korisne za zdravlje?

Mnogi rade u vrtu iz hobija i zbog uživanja u ljepotama njegovih plodova. No jeste li znali da vrtne aktivnosti i rad s biljkama imaju pozitivne učinke na zdravlje? Poslovi u vrtu koriste se u liječenju i rehabilitaciji mnogih bolesti, a i zdravima je rad u vrtu ljekovit: opušta, poboljšava raspoloženje i oslobađa od stresa, a boravak na svježem zraku kao oblik tjelesne aktivnosti čuva nas od mnogih kroničnih bolesti.

U svijetu se već duže vrijeme biljke, vrtne aktivnosti i okolna priroda koriste u različitim programima za poboljšanje općeg blagostanja ljudi. Taj koncept se pod vodstvom stručnog osoblja koristi u liječenju i oporavku mnogih bolesti s ciljem poboljšavanja fizičkih, kognitivnih, socijalnih, emocionalnih i mentalnih sposobnosti te općeg boljeg osjećanja oboljelih osoba (hortikulturna ili vrtna terapija). Osim oboljelima, hortikulturna terapija koristi i njihovim članovima obitelji te samim stručnjacima uključenim u program liječenja. Oboljeli se mogu zabavljati u procesu liječenja te uživati i ponositi rezultatima svog rada. Također, rad s biljkama i zdravim ljudima donosi mnoge koristi za fizičko i mentalno zdravlje.

Danas je hortikulturna terapija prepoznata kao praktična i održiva terapija sa širokim rasponom dobrobiti za korisnike lječilišnih, stručnih i „wellness" programa (npr. osobe s tjelesnim invaliditetom, oboljele od moždanog udara, stradale u prometnim nesrećama, starije osobe, one s cerebralnom paralizom, afazijom ili drugim poremećajima verbalne komunikacije, ovisnike, osobe s problemima u učenju i mentalnim zdravljem i dr.), a uči se i primjenjuje širom svijeta u različitim okruženjima i kulturama (npr. u bolnicama, zatvorima, lječilištima, terapijskim zajednicama itd. )

Istraživanja su pokazala da ljudsko biće posjeduje urođenu privrženost prema prirodi. Aktivnosti u vrtu oblik su tjelesne aktivnosti koje pogoduju našem tijelu, a druženje s prirodom stvara osjećaje opuštenosti, mira i općeg boljeg osjećanja.

Vrtne poslove mogu raditi osobe svih dobi, a aktivnosti se prilagođuju ovisno o mogućnostima i zdravstvenom stanju. Može se raditi tijekom cijele godine i u raznim okruženjima. Ako nemate vrt, uvijek možete ostvariti zeleni kutak u kući ili stanu, a "druženje" s cvijećem u tegli na balkonu ili prozoru može vas ispuniti veseljem i radošću. I šetnja kroz dvorište ili obližnji park može učiniti da se osjećate bolje.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti