Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Radno mjesto i rizik od raka

Radno mjesto i rizik od raka

Radno mjesto i rizik od raka
  • Objavljeno: Petak, 27.02.2009.
  • Broj pregleda: 269
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

... koji se često pojavljuje u srednjim godinama, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Analiza provedena na novodijagnosticiranim pacijentima s ne-Hodgkinovim limfomom (NHL),  postavljena u razdoblju od lipnja 1998. godine i srpnja 2000. godine,  potvrdila je prethodne izvještaje o povišenom riziku od NHL-a među poljoprivrednicima, radnicima u kožnoj industriji, zdravstvenim radnicima, i nekim radnicima koji rade s elektronikom, o čemu je izvještaj objavljen u časopisu „Occupational and Enviromental Medicine“.

No ipak, „nisu radno mjesto ili industrija ti koji uzrokuju povišen rizik, nego specifična izlaganja kemikalijama i biološkim agentima na radnome mjestu koji mogu povisiti rizik od pojave NHL-a“, izjavila je za Reuters Health dr. Maryjean Schenk.

Schenk, s Wayne State University, Detroit, Michigan, i njezini kolege uspoređivali su  vrste poslova o kojima je izvijestilo 1189 muškaraca i žena koji su u dobi od 20 i 74 godine imali postavljenu dijagnozu NHL-a, i poslove 982 muškaraca i žena slične dobi koji nisu imali NHL. Ukupno su istraživači analizirali rizik od NHL-a u 86 zanimanja i 97 industrija.

Osim već spomenutih, istraživači su izvijestili o povišenom riziku od NHL-a i među religioznim zanimanjima, fizioterapeutima, informatičarima, onima koji rade u prodaji, te među radnicima u uslužnim zanimanjima, njegovateljima, i zanimanjima vezanima za zrakoplovni promet. Pronašli su i povišen rizik od NHL-a i među radnicima na poslovima pranja i glačanja, krovopokrivačima i onima koji sudjeluju u pakiranju robe, te onima koji nadgledaju pripremu hrane i pića.

Suprotno navedenom, dr. Schenk i njezin tim pronašli su smanjen rizik među industrijskim managerima, učiteljima, reporterima, onima koji rade u odnosima s javnosti, financijskim izvještajima, administraciji, osiguranju, u osiguravanju od nesreće i zdravlja, te medicinskoj i ostaloj opremi.

Također su pronašli smanjen rizik od NHL-a među mehaničarima, onima koji rade u kemijskoj industriji i tome slično, te  kod poslova koji su povezani s nekompjutorskom tehnologijom, i kućnim aparatima.

Dr. Schenk i njezini kolege kažu da je važno opisati zanimanja i industrije koji su povezani s povišenim rizikom od NHL-a. Informacija se onda može „iskoristiti za daljnja istraživanja tih zanimanja i industrija na specifične izloženosti koje bi mogle povisiti rizik od pojave NHL-a“, izjavila je dr. Schenk.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

 

Komentari

Najčitanije zanimljivosti