Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Rajčice pobjeđuju depresiju?

Rajčice pobjeđuju depresiju?

Rajčice pobjeđuju depresiju?
  • Objavljeno: Petak, 07.12.2012.
  • Broj pregleda: 635
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Samo nekoliko rajčica tjedno može značajno smanjiti rizik od nastanka depresije.

U istraživanju je sudjelovalo 1000 muškaraca i žena dobi iznad 70 godina. Stručni tim iz Kine i Japana je proučavao njihovo mentalno zdravlje. Ustanovili su da je 20% njih pokazivalo simptome depresije, naročito žene.

Nakon što su sudionici konzumirali rajčice 2 do 6 puta tjedno, simptomi depresije su se ublažili, a rizik od nastanka depresije kod ostalih sudionika je bio smanjen za čak 46%.

Ako ćete rajčice jesti svaki dan, rizik od nastanka depresije će se smanjiti za čak 52%.

Rajčice su odličan izvor antioksidansa koji smanjuju razinu slobodnih radikala i štite od raznih bolesti kao što su bolesti srca, srčani udar i rak prostate.

Iako su sve vrste voća i povrća zdrave, znanstvenici nisu pronašli značajne prednosti za mentalno zdravlje u namirnicama kao što su kupus, mrkve, luk ili bundeva.

Rezultati, koji su objavljeni u časopisu Journal of Affective Disorders, upućuju na važnost zdrave prehrane, a rajčice su odličan izbor jer se mogu pripremati na razne načine uključujući salate i juhe.

Znanstvenici planiraju nastaviti istraživanje kako bi ustanovili koji sastojci rajčice sprječavaju nastanak depresije, a dok to ne ustanove preporučaju svima da povećate unos rajčice kako biste zaštititili svoje mentalno zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti