Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Rajčice štite srce

Rajčice štite srce

Rajčice štite srce
  • Objavljeno: Srijeda, 10.10.2012.
  • Broj pregleda: 807
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prehrana koja je bogata rajčicama može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara, tvrde finski znanstvenici.

Oni su proučavali utjecaj likopena - crvenih tvari koje se nalaze u rajčicama, crvenim paprikama i lubenicama.

U istraživanju je sudjelovalo 1.031 muškarac koji su bili podijeljeni u 4 grupe, ovisno o razini likopena u krvi. Razinu likopena u krvi sudionika su mjerili na početku istraživanja, a potom su njihovo zdravlje promatrali u razdoblju od 12 godina.

Grupu s najmanje likopena u krvi je činilo 258 muškaraca, a njih 25 je doživjelo srčani udar. S druge strane, u grupi s najviše likopena u krvi, koju je činilo 259 muškaraca, bilo je tek 11 srčanih udara.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Neurology pokazuje da prehrana bogata likopenom smanjuje za čak 55% rizik od nastanka srčanog udara.

"Ovo istraživanje potvrđuje važnost redovitog unosa voća i povrća", izjavio je voditelj istraživanja dr. Jouni Karppi.

Znanstvenici ističu da je važno unositi hranu bogatu likopenom koji ima protuupalno djelovanje i sprječava nastanak krvnih ugrušaka.

Također, znanstvenici savjetuju da redovito konzumirate raznoliko voće i povrće, ne samo ono koje je bogato likopenom. Naime, svaka vrsta voća i povrća ima određene prednosti za zdravlje, a vi ćete ih najbolje iskoristiti ako konzumirate što više vrsta, i to svaki dan.

Kako zaštiti srce pročitajte u članku 28 dana za zdravije srce!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti