Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Rajčicom do zdravlja

Rajčicom do zdravlja

Rajčicom do zdravlja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.04.2010.
  • Broj pregleda: 1.802
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rajčica se može koristiti kao hrana, ali kao i lijek. Uglavnom se jedu u obliku salate ili kao dodatak jelima.

Rajčice su bogate vitaminom C, karotenom, vitaminom B1 te vitaminom E. Uz vitamine, u rajčicama se nalaze značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od rajčice snižava krvni tlak, a povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih sokova. Drugim riječima, olakšava probavu.

Rajčica u sebi sadrži likopen, koji je snažan antioksidans. Likopen štiti od raka prostate, grlića maternice. Također štiti od bolesti srca i krvnih žila. Smanjuje razinu LDL kolesterola, koji je ključan kod razvitka bolesti krvožilnog sustava.

Likopen je najsnažniji antioksidans od svih karotenoida. Oko 85% likopena tijelo dobije iz rajčice i proizvoda od rajčice, a ostalih 15% možete pronaći u lubenici, crvenom grejpu, guavi i papaji.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti