Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Razine kolesterola u djece

Razine kolesterola u djece

Razine kolesterola u djece
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.08.2008.
  • Broj pregleda: 2.236
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživači forsiraju agresivnu kontrolu kolesterola u djece, objavljeno je na HealthDay. I umjesto lijekova, naglašavaju važnost rane promjene stila života i prehrane.

Programi za snižavanje kolesterola od djetinjstva i dalje, bi mogli smanjiti bolesti koronarnih arterija i spasiti živote, prema osvrtu tima s University of California, School of Medicine u San Diegu.

Trenutni pristup u snižavanju kolesterola kao mjere prevencije srčanih bolesti je "premalo, prekasno", prema istraživanjima liječnika. Postoji veliki broj dokaza koji povezuju niske razine kolesterola i nisku učestalost srčanih bolesti, i tako bi "naš dugoročni cilj trebala biti promjena stila života od dojenačke dobi ili ranog djetinjstva."

Autori osvrta su naglasili da je "uzimanje nezasićenih masnih kiselina i prehrane s niskim razinama kolesterola u dojenčadi (od 7 mjeseci) sasvim sigurno, bez nuspojava."

"Naš pregled literature uvjerava da će ranije i agresivnije intervencije vjerovatno prevenirati čak više od 30% koronarnih bolesti.", rekao je istraživač lipida, dr. Daniel Steinberg, profesor emeritus. "Istraživanja pokazuju da su masne pruge u arterijama prekursor ateroskleroze i bolesti srca, a počinju već u djetinjstvu a uznapredovale promjene nisu uobičajene prije 30 godina. Bolje je to srezati u korijenu."

Trenutno s intervencijama se tipično započinje u odraslih kod kojih je dijagnosticiran visok kolesterol ili drugi faktori rizika ili simptomi bolesti koronarnih krvnih žila. No ipak, čak i ako napori za snižavanje kolesterola kod 50-godišnjeg pacijenta budu uspješni, malo je vjerovatno da će se popraviti već postojeće stanje promjena na arterijama.

Ne preporučuju uzimanje lijekova za postizanje niskih vrijednosti kolesterola u populaciji. Umjesto toga preporučavaju programe za promicanje dugoročno zdravog načina prehrane uz tjelovježbu.

Nacionalni program za snižavanje kolesterola bi trebao biti kombiniran s naporima vlade u borbi protiv debljine i šećerne bolesti. Usklađeni nacionalni napori bi mogli dramatično smanjiti stopu oboljevanja i smrtnosti od tri najučestalije kronične bolesti.

Za to su potrebne vremenski generacije i zahtijevaju velike količine novca i ljudstva za re-edukaciju i promjenu ponašanja nacije. Da li je to moguće? Već smo pokazali da stvarno ovisničko ponašanje kao pušenje cigareta se može savladati (eventualno), napisali su autori za kraj.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti