Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Razvija se nano tehnologija za liječenje tumora s toplinom i magnetima

Razvija se nano tehnologija za liječenje tumora s toplinom i magnetima

Razvija se nano tehnologija za liječenje tumora s toplinom i magnetima
  • Objavljeno: Srijeda, 11.08.2010.
  • Broj pregleda: 1.894
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako vrijedno oružje protiv tumora, zračenje često oštećuje zdravo tkivo dok pokušava uništiti zloćudne stanice. No prof. Izrael Gannot sa Sveučilišta u Tel Avivu razvija novi način uništavanja tumora s manje nuspojava i minimalnom štetom na okolno tkivo.

Njegova inovativna metoda, koja će uskoro biti objavljena u časopisu „Nanomedicine", koristi toplinu za uništavanje stanica tumora, ali ostavlja okolno zdravo tkivo netaknuto. Korištenjem specifičnih biomarkera vezanih za pojedine tumore, Gannotova posebna mješavina nano-čestica i antitijela pronalazi i veže se na sami tumor.

„Nakon što se nano-čestice vežu za tumor, pobuđujemo ih s vanjskim magnetskim poljem, a one se nakon toga počnu grijati vrlo specifično i lokalno", izjavio je prof Gannot. Magnetsko polje je manipulirano kako bi napravilo ciljani porast temperature, a upravo ta usmjerena toplina ubija tumore, dodaje profesor.

Dokazano je da je tretman učinkovit protiv epitelnih vrsta raka, koji se mogu razviti u gotovo bilo kojem području tijela, kao što su dojke ili pluća. Koristeći poseban proces, također razvijen u ovom laboratoriju, proces može biti optimiziran za individualni tretman.

Lijek koji ne ostavlja oštećenja

Specijalizirani koktel nano-čestica i antitijela dobije se sigurno i jednostavno, topički ili injekcijom u krvotok. Kao dodatna prednost, mješavina izađe iz tijela ne ostavljajući tragove, tako smanjujući mogućnost nuspojava.

Ako klinička ispitivanja prođu uspješno, tehnika može postati glavna skrb o takvim bolesnicima. Nano-čestice je Američka Agencija za hranu i lijekove već odobrila, a prema prof. Gannotu, metoda je učinkovita kod gotovo svih vrsta tumora, dok god se specifični markeri i njihova antitijela mogu identificirati.

Odbrojavanje počinje

Osim što je minimalno invazivan, ovaj tretman se može pohvaliti i brzinom. Cijela procedura traje samo šest sati, što omogućuje pacijentima da se oporavljaju u udobnosti vlastitih domova.

Prof Gannot trenutno primjenjuje tehniku na stanične linije, ex vivo tkiva i zamjenska tkiva u svom laboratoriju, a planira započeti i in vivo istraživanja sljedeće godine.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti