Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Respiratorne bolesti i anksioznost

Respiratorne bolesti i anksioznost

Respiratorne bolesti i anksioznost
  • Objavljeno: Petak, 29.08.2008.
  • Broj pregleda: 1.148
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Respiratorne bolesti u ranom djetinjstvu su povezane s povišenim rizikom kasnije pojave anksioznih poremećaja u odrasloj dobi, prema rezultatima nove studije.

Dr. Renee G. Goodwin s Colombia University, New York i njegovi kolege su pregledali medicinske povijesti bolesti i procijenile učestalost anksioznosti i depresije u 720 odraslih koji su bili u prosjeku 33 godine stari.

46 njih iz studije je imalo neku respiratornu bolest u dobi od 1 godine i 97 ih je imalo sumnju ili dokazanu respiratornu bolest u dobi od 7 godina. Ukupno 79 pacijenata (7.4%) je imalo dijagnostičke kriterije za generalizirani anksiozni popremećaj i 80 ih (7.5%) je primalo terapiju za isti u dobi od 34 godine. I čak štoviše, 250 pacijenata (23.5%) je imalo kriterije za depresiju i 150 (14.1%) je izjavilo da uzima terapiju.

Prema Goodwinu i kolegama, viša učestalost respiratornih bolesti u dobi od 4 mjeseca je bila povezana s više od dvostrukim rizikom za kasnije uzimanje terapije za anksioznost u dobi od 34 godine. Respiratorna bolest u dobi od 1 godine je bila povezana sa skoro tri puta povećanom vjerovatnošču za liječenje anksioznosti.

Respiratorna bolest u dobi od 1 i 7 godina je bila povezana s gotovo 20 puta povećanim rizikom za kasnije primanje terapije za anksioznost. Respiratorne bolesti nisu bile povezane s poremećajima raspoloženja.

Mehanizam povezanosti između respiratornih bolesti u djetinjstvu i kasnije anksioznosti u odrasloj dobi nije poznat. Jedna mogućnost je da suboptimalan imuni sustav koji bi mogao antedatirati početak i respiratornih bolesti i mentalnih poremećaja, naglasili su istraživači.

Također bi se moglo raditi i o nekoj kombinaciji okolišnih i genetskih faktora rizika koji dovode do zajedničke pojave respiratornih bolesti i anksioznih poremećaja.

Sve u svemu, zaključili su da bi ovi rezultati mogli utjecati na prevenciju ili ranu intervenciju u grupa koje su povezane s kasnijim rizikom pojave anksioznih poremećaja.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti