Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Restriktivna dijeta može pomoći ljudima koji pate od apneje

Restriktivna dijeta može pomoći ljudima koji pate od apneje

Restriktivna dijeta može pomoći ljudima koji pate od apneje
  • Objavljeno: Subota, 04.06.2011.
  • Broj pregleda: 942
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Restriktivna dijeta dokazano pomaže pacijentima s apnejom za vrijeme spavanja, ponosno ističu istraživači iz Instituta Karolinska iz Švedske.

Između 60% i 70% pacijenata koji pate od apneje za vrijeme spavanja (više o apneji pročitajte ovdje) imaju probleme s kilažom ili su pretili. Istraživači ističu kako su i prijašnja istraživanja pokazala da gubitak težine može značajno poboljšati simptome, prenosi Medical News Today.

Kari Johansson i njezin istraživački tim, htjeli su saznati da li restriktivna dijeta, u kombinaciji sa savjetovanjima za pomoć u održavanju zdrave tjelesne težine, može imati koristi za ljude koji pate od apneje za vrijeme spavanja.

Autori su već proveli slično istraživanje u 2009. godini. Tada su promatrali učinke kroz devet tjedana na restriktivnoj dijeti. No ovaj put su htjeli ispitati učinke na duljem razdoblju, točnije na godinu dana.

U istraživanju su sudjelovala 63 muškaraca u dobi od 30 do 65 godina, kojima je dijagnosticirana umjerena ili teška apneja za vrijeme spavanja. Njihov BMI (Isprobaj BMI kalkulator) je iznosio između 30 i 40.

Njih 58 se uspjelo držati restriktivne dijete kroz devet tjedana, nakon toga su imali razna savjetovanja o prehrani i tjelovježbi, a sve kako bi održavali novu težinu.

Restriktivna dijeta uključuje puno različitih namirnica, od raznih energetskih čokoladica, kaša, juha i shakeova, a naravno sve imaju potrebne vitamine i minerale za zdravo mršavljenje.

Oni koji su uspjeli izgubiti težinu tijekom dijete od devet tjedana, uspjeli su zadržati težinu i tijekom sljedeće godine. Ovaj način gubitka težine značajno im je pomogao poboljšati simptome apneje za vrijeme spavanja. Godinu dana kasnije, njih 48% više nije trebalo tretman kontinuiranim pozitivnim tlakom zraka u dišnom putu (CPAP). A njih 10% je doživjelo potpuno oslobađanje simptoma opstruktivne apneje za vrijeme spavanja.

Zanimljivo je kako su oni s najtežim simptomima, kada je istraživanje počelo, doživjeli najveći napredak, kao i sudionici koji su izgubili najviše težine.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti