Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Riba za bolji vid

Riba za bolji vid

Riba za bolji vid
  • Objavljeno: Petak, 12.06.2009.
  • Broj pregleda: 881
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Konzumacija ribe bogate uljem može usporiti ili potpuno zaustaviti razvoj senilne makularne degeneracije, vodećeg uzroka gubitka vida kod osoba starije životne dobi.

Američki znanstvenici s Tufts University u Bostonu su utvrdili kako omega-3 masne kiseline prisutne u velikim količinama u nekim vrstama ribe imaju pozitivan utjecaj bez obzira na to je li senilna makularna degeneracija u ranoj ili odmakloj fazi, piše British Journal of Ophthalmology.

Neka ranija istraživanja su već pokazala kako omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik da će se makularna degeneracija uopće pojaviti.

U novoj studiji je utvrđeno i da konzumacija ribe najmanje dva puta tjedno, u kombinaciji s prehranom u kojoj dominiraju namirnice s niskim glikemijskim indeksom i odgovarajućim unosom antioksidansa poput vitamina C, može dodatno smanjiti izglede za progresiju bolesti prema gubitku vida.

Istraživači vjeruju da se zaštitni učinak omega-3 masnih kiselina može objasniti njihovim utjecajem na prisutnost potencijalno štetnih masnoća u krvi.

Prema postojećim preporukama, unos omega-3 masnih kiselina bi se trebao kretati oko 650 miligrama dnevno.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti