Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Seks nas čini pametnijima?

Seks nas čini pametnijima?

Seks nas čini pametnijima?
  • Objavljeno: Srijeda, 06.03.2013.
  • Broj pregleda: 637
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svima je već poznato da seks ima pozitivan učinak na mozak, a novo istraživanje talijanskih znanstvenika je pokazalo da nas može učiniti pametnijima, naročito na samom početku veze.

Znanstvenici su sudionike podijelili u 3 grupe - osobe koje su na početku veze, osobe koje su u višegodišnjim vezama i samce.

Snimanjem mozga se ustanovilo da se moždane stanice znatno brže razvijaju u grupi sudionika koji su tek na početku veze, prenosi DailyMail.

Razina oksitocina, hormona koji potiče dobro raspoloženje i stvara osjećaj privrženosti, se tijekom seksa povećava za čak 500%. Osobe koje orgazam doživljavaju 3 ili više puta tjedno u prosjeku žive dulje od onih koji orgazam doživljavaju rjeđe.

Osim bržeg razvijanja moždanih stanica, osobe koje su tek na početku veze pokazuju veću razinu koncentracije i pažnje. Istraživanje je pokazalo da seks potiče rast moždanih stanica na području hipokampusa, dijela mozga koji je zadužen za pamćenje i učenje.

Rezultati ovog istraživanja su slični rezultatima istraživanja kojeg su proveli američki znanstvenici, ali na laboratorijskim miševima, na koje je seks također imao pozitivan učinak.

Seks smanjuje razinu hormona stresa (kortizola) u tijelu, a dokazano je da stres može uzrokovati smanjenje broja stanica u hipokampusu.

Seks se pokazao učinkovitim i za starije osobe. Naime, starije osobe koje često prakticiraju seks imaju manji rizik od nastanka problema s pamćenjem i koncentracijom, u odnosu na one koji seks pratkiciraju rijetko ili nikako.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Kako zavoditi horoskopske znakove

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti