Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Slab vid noću - bolest očiju

Slab vid noću - bolest očiju

Slab vid noću - bolest očiju
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.11.2008.
  • Broj pregleda: 3.280
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Oni koji imaju poteškoća s aktivnostima pri slabijem svjetlu imaju veće izglede da će razviti makularnu degeneraciju povezanu s dobi što je opisano u studiji, objavljeno je na stranicama HealthDaya.

Slab vid noću mogao bi biti pokazatelj makularne degenracije povezane s dobi, opisano je u novoj studiji. Više od 1 000 ljudi s ranim znacima makularne degenreacije povezane s dobi imali su zadatak ispuniti upitnik sastavljen od 10 pitanja u kojima je traženo da opišu svoje poteškoće kod vožnje noću i provođenja aktivnosti pri slabom svjetlu, kao što su čitanje ili gledanje filmova. Sudionici su nakon toga bili praćeni 6 godina.

Oni s najslabijim vidom noću imali su najviše izglda da će razviti smanjenje vizualne oštrine i jednu od dvije vrste makularne degeneracije povezane s dobi ? geografsku atrofiju ili koroidnu neovaskularizaciju.

Makularna degeneracija povezana s dobi uništava makulu u mrežnici oka, područje koje inače daje detaljni, središnji vid.

Voditelj studije Gui-shuang Ying, docent oftalmologije na University of Pennsylvania School of Medicine, izjavio je da bi jednostavni upitnik mogao biti koristan u identifikaciji pacijenata koji imaju visok rizik od gubitka vida i uznapredovale makularne degeneracije povezane s dobi.

Studija je objavljena u izdanju za studeni časopisa "Ophtalmology".

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti