Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Slobodni radikali nisu krivi

Slobodni radikali nisu krivi

Slobodni radikali nisu krivi
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.12.2008.
  • Broj pregleda: 972
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživanje provedeno na Institutu za zdravo starenje britanskog Sveučilišta "University College London" pokazalo je da je jedna od vodećih teorija starenja netočna, i da kisikovi slobodni radikali ipak nisu glavni uzrok starenja.

Dr. David Gema rekao je da ta teorija slobodnih radikala postoji već pedesetak godina, no "ne nosi se s dokazima".

Njegovo istraživanje pokazalo je da je životni vijek crva bio relativno neovisan o njihovoj sposobnosti rješavanja viška slobodnih radikala.

Na temelju toga istraživanja dr. Gems vjeruje da proizvodi koji sprečavaju starenje zbog svoga antioksidativnog djelovanja, vjerojatno nemaju nikakav učinak na starenje.

Savjetovao je: "Ne postoje jasni dokazi da mliječni antioksidativni proizvodi mogu usporiti ili zaustaviti starenje, a još je manje dokaza koji bi poduprli većinu ostalih proizvoda za usporavanje starenja".

Slobodni radikali su nestabilne čestice koje se stvaraju u tijelu u normalnim fiziološkim procesima, kao posljedica loših životnih navika, te kao rezultat djelovanja vanjskih čimbenika, kao što je izlaganje suncu ili izloženost stresu. Nagomilavanje slobodnih radikala narušava zdravlje, a do sada se smatralo i da ubrzava starenje.

Za MojDoktor:

Lovro Lamot, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti