Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Socijalna izolacija uzrokuje prijevremenu smrt

Socijalna izolacija uzrokuje prijevremenu smrt

Socijalna izolacija uzrokuje prijevremenu smrt
  • Objavljeno: Petak, 29.03.2013.
  • Broj pregleda: 773
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje britanskih znanstvenika otkriva da socijalna izolacija može uzrokovati prijevremenu smrt, i to bez obzira na to osjeća li se osoba usamljeno ili ne.

U istraživanju je sudjelovalo 6500 muškaraca i žena u dobi od iznad 52 godine. Ispunjavali su anketu koja je sadržavala pitanja o učestalosti druženja s prijateljima i obitelji, ali i o tome kako se osjećaju.

Oni koji su bili socijalno izolirani ili su se jako rijetko družili s prijateljima i obitelji su bile osobe koje nisu u braku i pate od raznih bolesti koje ograničavaju njihovo kretanja (bolesti pluća ili artritis).

Brojni sudionici su bili socijalno izolirani, ali se nisu osjećali usamljeno. Žene su te koje su u većem postotku izjavljivale da su usamljene.

Rezultati su pokazali da osobe koje su socijalno izolirane, bez obzira na to osjećaju li se usamljeno ili ne, imaju za čak 26% veći rizik od nastanka prijevremene smrti.

"Ovo istraživanje pokazuje da postoji razlika između socijalne izoliranosti i osjećaja usamljenosti", izjavio je voditelj istraživanja prof. Michelle Mitchell.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences ističu da je socijalizacija važan dio života i da je to jedna od osnovnih ljudskih potreba.

Nekim ljudima je socijalna izolacija svjesni odabir. Naravno da svima trebaju dani kada želimo biti barem malo sami i izolirani od bilo kakvog tipa društva, što je sasvim normalno. Problem počinje onda kada svjesno odbijamo druženja s osobama koje su nam drage i u čijem društvu možemo biti potpuno prirodne i opuštene.

Ako primjećujete da vi ili vaši bližnji prolazite kroz socijalnu izoliranost, pokušajte pomoći. Ipak, u većini slučajeva problem treba riješiti stručna osoba koja će utvrditi jesu li prisutni neki psihološki poremećaji kao što su depresija, kronična anksioznost i slično.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti