Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Soja može biti opasna po zdravlje muškaraca

Soja može biti opasna po zdravlje muškaraca

Soja može biti opasna po zdravlje muškaraca
  • Objavljeno: Utorak, 28.04.2009.
  • Broj pregleda: 1.496
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Soja je posljednjih nekoliko godina uživala status super-namirnice koja pomaže pri smanjenju rizika od karcinoma dojke, jačanju kostiju i olakšava simptoma menopauze.

Radi se o biljci koju su najprije, koristeći je kao lijek i prehrambenu namornicu, kultivirali Kinezi. Ipak, znanstvenici pronalaze sve više dokaza o štetnosti soje za ljudski organizam.

Stručnjaci tvrde kako soja može smanjiti razinu testosterona kod muškaraca, uzrokovati dobivanje na težini i omesti ravnotežu hormona.

Kako je bogat izvor proteina, velik broj vegetarijanaca sojom nadomješta proteine koje inače u organizam unosimo konzumacijom mesa i mesnih proizvoda.

Osim u klasičnim proizvodima, soja je jedan od glavnih sastojaka u velikom broju prerađevina. Znanstvenici su otkrili kako soje ima u žitaricama za doručak, keksima od žitarica, sirevima, kolačina, mliječnim desertima, umacima, tjestenini, juhama, salamama i kobasicama.

Znanstvene su studije dokazale kako soja obiluje fitoestrogenima koji u ljudskom tijelu oponašaju funkciju spolnog hormona estrogena. Upravo je zbog toga soja preporučljiva namirnica za žene koje prolaze kroz menopauzu.

Posljednje provedeno istraživanje pokazalo je kako dječja hrana u kojoj se nalazi i soja može uzrokovati brojne probleme muškim bebama jer negativno utječe na razinu testosterona u tijelu.

Japanski su znanstvenici nedavno dokazali da prehrambeni proizvodi koji se baziraju na soji ometaju rad štitnjače te tako uzrokuju debljanje, umor i probleme s raspoloženjem. Upravo zbog toga, osobe koje inače imaju problema s radom štitnjače trebaju izbjegavati soju, ali i repu, kelj i orašaste plodove koji, baš poput soje, ometaju rad štitnjače.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti