Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Srčani bolesnici i lipidi

Srčani bolesnici i lipidi

Srčani bolesnici i lipidi
  • Objavljeno: Srijeda, 06.08.2008.
  • Broj pregleda: 2.259
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dr. Nathan D. Wong s University of California, Irvine i njegovi kolege pretražili su opseg prisutnosti preporučenih granica lipida prisutnih na velikom uzorku odraslih ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Među pojedincima koji nisu imali kardiovaskularne bolesti, 85 do 89% imalo je preporučene razine štetnog LDL-kolesterola i triglicerida i zdravog ili ?dobrog? HDL-kolesterola, izvjestili su istraživači. Isto je bilo i za ne-HDL-kolesterol.

Suprotno tome, manje od 40% pacijenata s kardiovaskularnim bolestima postiglo je ciljne vrijednosti LDL-kolesterola i non-HDL-kolesterola, 35% je imalo niske razine zdravog HDL-kolesterola i 44% je imalo razinu štetnog kolesterola veću od preporučene granice.

Ukupno, samo 17% pacijenata s kardiovaskularnim bolestima imalo je preporučene vrijednosti za sve lipide, izvjestili su autori u časopisu ?American Heart Journal?.

Samo nešto više od trećine pacijenata s abnormalnim vrijednostima lipida primalo je lijekove za sniženje lipida, opisano je u izvještaju, iako je navedeno bilo od 3% kod pacijenata u dobi od 20 do 29 godina pa do 51% u pacijenata u dobi od 70 do 79 godina i od 24% kod onih koji nisu imali kardiovaskularnu bolest do 63% kod onih koji su imali neku bolest srca i krvnih žila.

Unatoč liječenju, samo 30% tih pacijenata (uključujući samo 19% pacijenata s kardiovaskularnom bolesti) imalo je preporučene vrijednosti svih triju lipida.

Postotak pacijenata koji pokušavaju postići ciljne vrijednosti lipida povećao se od razdoblja 1988.-1994. u odnosu na 2003.-2006., rekli su istraživači, ali liječenje je u svim grupama ostalo suboptimalno.

?Potrebna je povećana potrošnja dokazano učinkovite doze lijekova za snižavanje lipida i intenzivirano razmatranje kombinirane terapije za one koji imaju više poremećaja lipida, osobito među pojedincima koji imaju kardiovaskularne bolesti i povezane visoko rizične pridružene bolesti?, zaključio je dr. Wong s kolegama.

Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti