Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Srećom protiv raka dojke

Srećom protiv raka dojke

Srećom protiv raka dojke
  • Objavljeno: Srijeda, 27.08.2008.
  • Broj pregleda: 196
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživanje objavljeno u časopisu BMC Cancer pokazalo je da optimizam može igrati zaštitnu ulogu u borbi protiv bolesti, dok neugodna životna iskustva, kao što su gubitak roditelja ili razvod, mogu povećati rizik žene za rak dojke.

Istraživači, sa Izraelskog sveučilišta Ben-Gurion, proučili su 255 žena oboljelih od raka dojke, i 367 žena koje nisu imale rak.

Voditelj istraživanja, Ronit Peled, sa Fakulteta zdravstvenih znanosti spomenutog sveučilišta, komentirao je: S oprezom možemo reći da je proživljavanje više od jednog ozbiljnog ili srednje ozbiljnog nepovoljnog životno događaja faktor rizika za rak dojke među mladim ženama. U drugu ruku, sveukupni osjećaj sreće i optimizam može igrati zaštitnu ulogu, dodao je.

No, predstavnici britanske zaklade koja se bavi borbom protiv raka dojke Breakthrough Breast Cancer istakli su da je emocionalni stres vrlo subjektivan i da se teško može precizno izmjeriti.

Dr. Sarah Cant, djelatnica navedene zaklade rekla je: Žene koje su sudjelovale u ovom istraživanju intervjuirane su nakon dijagnosticiranja raka dojke pa su bile sklonije prisjećati se osjećaja poput depresije i straha.

Istraživanje nije uzelo u obzir niti druge faktore za koje se zna da doprinose raku dojke, kao što su obiteljska anamneza ili težina, na kraju je zaključila je dr. Cant.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti