Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Stiglo 140 tisuća doza cjepiva

Stiglo 140 tisuća doza cjepiva

Stiglo 140 tisuća doza cjepiva
  • Objavljeno: Utorak, 24.11.2009.
  • Broj pregleda: 480
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nakon medijskih nagađanja o tome je li cjepivo protiv svinjske gripe stiglo u Hrvatsku ili nije, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi poslalo je priopćenje da je prva doza cjepiva danas ušla u Lijepu Našu.

Prvih 140 tisuća doza najprije će dodatno pregledati Agencija za lijekove i medicinske proizvode, koja će nakon pregleda dati odobrenje za puštanje u promet.

Očekuje se da će nužna navedena procedura biti završena do četvrtka, nakon čega će se izvršiti hitna distribucija cjepiva i početak cijepljenja u zavodima za javno zdravstvo.

U Ministarstvu se hvale da će cijepljenje početi 27. studenog, mjesec dana prije predviđenog roka. No ne spominju činjenicu da je cjepivo npr. u Sloveniju stiglo prije mjesec dana. U Hrvatskoj je, prema zadnjim službenim podacima, od 15. studenog zabilježeno gotovo 12 tisuća oboljelih. S obzirom na to da se jedna osoba cijepi s dvije doze, prva pošiljka cjepiva bit će dostatna za samo 70 tisuća osoba.

Cijepljenje u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, opće/obiteljske medicine, počinje u ponedjeljak, 30. studenog. Cijepit će se kronični plućni bolesnici s kroničnom opstruktivnom bolešću i astmom, trudnice u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, ekstremno pretili, djeca s komorbiditetom stara od šest mjeseci do tri godine i zdravstveni djelatnici.

Tijekom prosinca će stići i sljedeća pošiljka cjepiva protiv svinjske gripe, a u Ministarstvu kažu da će građanima od petka biti dostupno i dodatnih 120 tisuća doza cjepiva protiv sezonske gripe.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti