Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Stres uzrokuje kroničnu upalu

Stres uzrokuje kroničnu upalu

Stres uzrokuje kroničnu upalu
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.03.2013.
  • Broj pregleda: 899
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kronična upala je reakcija tijela na traumu ili infekciju koja može nastati kao posljedica raznih poremećaja i bolesti.

U istraživanju su sudjelovale 34 zdrave odrasle žene. Tijekom istraživanja neke od njih su bile izložene stresnim situacijama, kao što su javni govori i razgovori za posao.

Znanstvenici su uzeli uzorke krvi i otkrili da žene, koje su bile izložene stresnim situacijama pokazuju veću razinu C reaktivnog proteina, koji je znak za upalu. C reaktivni protein se proizvodi u jetri kada je u tijelu prisutna upala i dio je imunološkog sustava. Više testiranju saznajte u članku C-reaktivni protein test.

Iako smo svi bili upućeni u to da stres oslabljuje imunološki sustav, ovo je prvo istraživanje koje je učinak stresa na tijelo izmjerilo u uzorku krvi sudionika.

Voditeljica istraživanja dr. Peggy Zoccola je izjavila kako "kronična upala još uvijek nije dovoljno istražena, ali je dokazano da može povećati rizik od nastanka niza bolesti."

Razina C reaktivnog proteina je bila znatno veća kod žena koje su bile izložene stresnim situacijama, u odnosu na one koje nisu. Najgore od svega jest činjenica da je razina C reaktivnog proteina nastavila rasti idućih sat vremena.

Znanstvenici ističu da je stres neizbježan, ali se s njime moramo naučiti nositi. Postoje razne tehnike opuštanja (duboko disanje, meditacija) koje su pomogle ljudima diljem svijeta, prenosi Telegraph.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti