Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Svađajte se, to je dobro za zdravlje!

Svađajte se, to je dobro za zdravlje!

Svađajte se, to je dobro za zdravlje!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.08.2010.
  • Broj pregleda: 918
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Malo svađe tu i tamo dobro je za zdravlje, pokazali su rezultati najnovijeg američkog istraživanja.

Pokazalo se da je za osobe koje dođu u napetu situaciju, sa svojim parterom, šefom ili djetetom, bolje da se pošteno posvađaju i kažu što misle nego da se povlače i drže sve u sebi.

'Veze imaju velik utjecaj na to kako se osjećamo na dnevnoj bazi, pogotovo problemi u vezi. Način na koji se nosimo s problemima također utječe na to kako se osjećamo iz dana u dan', rekla je voditeljica istraživanja Kira Birditt s Instituta za društvena istraživanja na Sveučilištu Michigan.

Prijašnja istraživanja su dokazala da bračni parovi koji izbjegavaju svađe i konflikte imaju veće šanse da umru ranije od parova ne mogu tako lako obuzdati svoje emocije.

U prijašnjem istraživanju Birditt je s kolegama otkrila da je najčešći način nošenja s problemima zapravo njihovo izbjegavanje, a znanstvenici su htjeli doznati kakav to ima učinak na naše zdravlje.

Pokazalo se da su osobe koje su izbjegavale svađu sljedećeg dana imale negativne fizičke simptome, a kod njih su uočene i neuobičajene razine kortizola, hormona stresa. Uobičajeno je da vrhunac razine kortizola osoba ima nakon buđenja i kako dan odmiče razina opada, no osobe koje su izbjegavale svađu imale su puno veću razinu kortizola ujutro od uobičajene, a tijekom dana im je sporije opadala, što znači da su se teže smirivali.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti