Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Tablete i endometrioza

Tablete i endometrioza

Tablete i endometrioza
  • Objavljeno: Srijeda, 10.12.2008.
  • Broj pregleda: 2.358
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U istraživanju je opisano da uzimanje nisko-dozažnih kontraceptivnih tableta može smanjiti bolne menstruacije i nemenstrualnu bol povezanu s edmometriozom, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

«Sadašnja studija jasno prvi put pokazuje da bi se oralni kontraceptivi mogli koristiti za učinkovito i sigurno liječenje boli povezane s endometriozom,» izvjestio je tim u izvještaju rada koji je objavljen u medicinskom časopisu «Fertility and Sterility».

Endometrioza je bolno stanje koje pogađa žene tijekom reproduktivne dobi. Pojavljuje se kad tkivo, koje se normalno nalazi u maternici, raste na drugim mjestima u abdomenu, kao što su jajnici.

Dr. Tasuka Harada, s Tottori University School of Medicine, Yonago, Japan i njegovi kolege procijenili su rezultate kod 100 žena s bolnim mentruacijama zbog endometrioze koje su bile nasumice raspoređene u dvije skupine, jedna je primala nisko-dozažne oralne kontraceptive, a druga placebo.

Oralni kontraceptivi uzimani su 21 dan, a zatim 7 dana placebo, a druga je skupina uzimala identični placebo tijekom 28 dana. Bili su dopušteni uobičajeni analgetici. Žene su liječene tijekom 4 ciklusa.

Obje su skupine pokazale znatno poboljšanje u boli povezanoj s menstruacijom, izvjestili su Harada i njegovi kolege. Tijekom liječenja, ipak, menstrualna je bol bila znatno blaža kod žena na oralnim kontraceptivima. Žene koje su uzimale kontraceptivne pilule također su izvijestile o slabijoj nemenstrualnoj boli.

Liječenje s oralnim kontraceptivima je također bilo povezano sa značajnim smanjenjem volumena tkiva endometrija koje se nalazilo izvan maternice, a taj učinak nije uočen kod uzimanja placeba, istaknuli su istraživači.

Oralne kontracepcijske tablete su općenito dobro tolerirane i nisu bile povezane ni s kakvim značajnijim neželjenim nuspojavama.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti