Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Tai chi ublažava simptome fibromijalgije

Tai chi ublažava simptome fibromijalgije

Tai chi  ublažava simptome fibromijalgije
  • Objavljeno: Petak, 20.08.2010.
  • Broj pregleda: 1.277
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tai chi je uspio smanjiti bolove u zglobovima i druge simptome fibromijalgije u malom, ali dobro obavljenom istraživanju ovog drevnog kineskog oblika vježbanja.

Tai chi objedinjuje meditaciju sa sporim, nježnim pokretima, dubokim disanjem i opuštanjem. Ono vam može poboljšati mišićnu snagu, ravnotežu, spavanje, koordinaciju, a neki dokazi sugeriraju i fibromijalgiju.

Simptomi bolesti uključuju umor, bol u tijelu te mekanim dijelovima zglobova, mišića i drugih mekih tkiva. Najčešće se pojavljuje kod sredovječnih žena. Njegov uzrok je nepoznat, a nedostatak očitih simptoma navodi neke liječnike na pitanje da li je bolest fizički ili psihološki problem.

Istraživanje koje je vodio dr. Wang Chenchen sa Medicinskog fakulteta u Bostonu, uključivalo je 66 fibromijalgijska bolesnika koji su prakticirali ili tai chi ili wellness edukaciju i vježbe istezanja dva puta tjedno u 12 tjedana.

Korištenjem detaljnih upitnika zaključeno je da su se simptomi značajno poboljšali kod tai chi grupe, za razliku od wellness grupe. Poboljšanje se najbolje vidjelo kod boli, raspoloženja, kvalitete života, spavanja i kapaciteta vježbanja, a najbolji plus je da su poboljšanja bila vidljiva i za 24 tjedna nakon početka istraživanja.

Dva liječnika i specijalist orijentalne medicine iz Bostona komentiraju rezultate „izazovnima" i „izvanrednima", ali su rekli da je još nejasno koliko koristi je tu imao placebo efekt. Pa tako i zaključuju da bi bilo odlično kad bi rezultate mogli ponoviti na većem istraživanju.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti