Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Tehnofobija „određena“ prije rođenja

Tehnofobija „određena“ prije rođenja

Tehnofobija „određena“ prije rođenja
  • Objavljeno: Petak, 15.10.2010.
  • Broj pregleda: 784
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Čak i dok su još u majčinoj utrobi, hormoni mogu oblikovati stav osobe u mozgu prema novim tehnologijama.

Izloženost prenatalnom testosteronu ima utjecaj na razvoj mozga, što u kasnijem životu ili olakšava ili otežava nekoj osobi razumijevanje tehnologije.

Dr. Mark Brosnan, voditelj istraživanja, nam objašnjava: „Fascinantno je kako ovaj čimbenik u prenatalnoj izloženosti testosteronu utječe na fakultetske ocjene 20 godina kasnije."

„Naišli smo na mnoge tehnofobe za vrijeme našeg istraživanja, a to će nam pomoći da bolje shvatimo njihove tjeskobe povezane s računalima."

Znanstvenici su utvrdili kako je razina izloženosti prenatalnog testosterona veća kod studenata povezanih s računarstvom.

Razine izloženosti su bile mjerene u odnosu na duljinu prstenjaka i kažiprsta kod studenata, što bi značilo da veća razlika u dužini ukazuje na veću izloženost prenatalnom testosteronu.

Istraživači su usporedili duljinu prstiju kod 150 studenata računarstva te pronašli u svakom slučaju jasnu vezu između ocjena studenata i relativne dužine njihovih kažiprsta i prstenjaka.

Tim je također pregledao 119 ne-računalnih studenata i otkrio kako je kraći prstenjak u odnosu na kažiprst bio povezan s više osjećaja tjeskobe kod korištenja tehnologije.

Istraživanje sugerira da se manja izloženost prenatalnog testosterona povezuje s općom osjetljivošću na tjeskobu.

Dr. Brosnan je dodao: „Anksiozno osjetljivi ljudi, koji možda pate od tehnofobije, često razmišljaju o sebi u smislu neuspjeha ili da su glupi, ali u biti svatko ima različite prednosti i slabosti."

„Što ovo istraživanje pokazuje jest da ti ljudi nisu neuspješni. Odnos između izloženosti prenatalnom testosteronu i osjetljivosti na anksioznost sad može biti koristan u krojenje informacija o drugačijoj pomoći kod anksioznosti koja se odnosi na nove tehnologije."

Komentari

Najčitanije zanimljivosti