Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Terapija genitalnog herpesa

Terapija genitalnog herpesa

Terapija genitalnog herpesa
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.07.2008.
  • Broj pregleda: 626
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Terapija koja služi suprimiranju manifestnog oblika infekcije s genitalnim herpes simplex virusom tipa 2 (HSV-2) uobičejeno se počinje kada se utvrdi da se on više puta pojavio, ali nova istaživanja pokazuju da bi se s liječenjem trebalo početi ubrzo nakon dijagnoze što onda uspješnije sprečava ponovni povratak simptoma.

Ti rezultati, objavljeni u najnovijem izdanju časopisa Sexually Transmitted Disease, utemenjeni su na studiji koja je uključivala 384 pacijenta s novootkrivenim inefekacijama s HSV-2 i koji su slučajnim odabirom raspoređeni u dvije skupine, jedni su primali valaciklovir (antivirusni lijek) a drugi placebo tijekom 24 tjedna. Pacijenti su tijekom tog razdoblja sami prijavljivali pojavu simptoma što se zatim potvrdilo i kliničkim pregledima i praćenjem.

Spomenuti lijek, valaciklovir, bio je učinkovit u prevenciji povrata simptoma, izjavio je dr. Kenneth H. Fife iz Indiana University School of Medicine u Indeanapolisu zajedno s kolegama. Nakon 24 tjedna 71% pacijenata liječenih valaciklovirom nije imalo simptome povrata bolesti u usporedbi s 43% onih koji su uzimali placebo, što je statistički važna razlika.

Aktivni tretman je također umanjio broj mjesečnih povrata bolesti. U prosjeku, 0.11 povrata pojavilo se kod liječenja valaciklovirom, a 0.48 pojavilo se kod placeba.

Terapija s valaciklovirom se dobro podnosila i otprilike sličan broj nuspojava bio je prijavljen u objema skupinama. Do sada je bilo dostupno malo podataka što se tiče uputa liječnicima kako liječiti pacijente s genitalnim herpesom koji nemaju recidiva, istaknuoje istraživač.

Oni savjetuju liječnicima da ?razmotre supresivnu terapiju kao drugu opciju liječenja kod novootkrivenih pacijenta, osobito u adolescenata, onima s poteškoćama u psihološkoj prilagodbi, kod onih koji imaju neinficiranog partnera i onih koji su zabrinuti da će bolest prenijeti drugima.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti