Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Terapija za Downov sindrom

Terapija za Downov sindrom

Terapija za Downov sindrom
  • Objavljeno: Srijeda, 03.12.2008.
  • Broj pregleda: 1.672
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U izvješću objavljenom u poznatom časopisu "New Scientist", tvrdi se da bi terapija koja bi se davala dok je dijete još u maternici mogla spriječiti oštećenje mozga koje se javlja u tome poremećaju.

Downov sindrom jedan je od najčešćih uzroka mentalne retardacije, a smatra se da se na 650 novorođenčadi rodi jedno dijete koje ima taj gensi poremećaj.

Istraživanje je provedeno na miševima, no autori tvrde da bi se uskoro moglo provesti i na ljudima. Istraživači su otkrili da se kod fetusa miševa koji su imali sindrom sličan Downovu nakon liječenja neuro-protektivnom kemikalijom smanjio broj razvojnih mana koje su dio spomenutog sindroma.

Inhibiranje neurotransmitera kod miševa moglo bi poboljšati kognitivne sposobnosti, a predlaže se da se isti postupak upotrijebi i kod djece. Autori istraživanja otkrili su i to da je razina tvari koja je kod miševa s navedenim sindromom inače smanjena, kod liječenih miševa bila u granicama normale.

Carol Boys, izvršni direktor britanske udruge oboljelih od Downova sindroma, rekao je: "Pozdravljamo istraživanje koje bi moglo imati pozitivan učinak na ljude s Downovim sindromom".

"No, treba istaknuti da krajnji rezultat ovog istraživanja neće biti "lijek" ili "način liječenja" Downova sindroma. S velikim zanimanjem pratit ćemo daljnji tijek istraživanja", zaključio je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti